Την αξιολόγηση «BB» με σταθερές τις προοπτικές (outlook) επιβεβαίωσε για το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της Ελλάδας η οποία συνεχίζει να απέχει δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade), ώστε να αντικατοπτρίζει την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και το υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος, αδυναμίες, που εξισορροπούνται μερικώς το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά τις περισσότερες χώρες με αντίστοιχη βαθμολογία.

Στις προβλέψεις πάντως για την ανάπτυξη αναμένει τώρα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,3% εφέτος (από προηγούμενη πρόβλεψη για 3%), στο 5,3% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Οι κίνδυνοι

Για τις προβλέψεις αυτές οι κίνδυνοι αφορούν στο ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού να να αποθαρρύνουν τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης και ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας, καθώς μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης ένα δομικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να επηρεάσει την δυναμική της οικονομίας, η οποία ωστόσο θα βρει στήριξη από τις ροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι «σταθερές» προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, με το δημοσιονομικό έλλειμα να εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ το 2021 (από το 7,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου), το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,8% το 2022 και στο 2,8% το 2023. Το δημόσιο χρέος, έφτασε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος στο 207% του ΑΕΠ πριν υποχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια, φθάνοντας το 192,6% του ΑΕΠ το 2023.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται από το μαξιλάρι ρευστότητας (19% του ΑΕΠ), στο ελκυστικό προφίλ (μέση διάρκεια λήξης τα 19 χρόνια), αλλά και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (στο 6% το 2021), την ώρα που η ΕΚΤ που έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP, μπορεί να αγοράσει δυνητικά τίτλους ως 37 δισ. ευρώ (περίπου 22% του ΑΕΠ) από τη δευτερογενή αγορά (έως τα τέλη Μαΐου είναι αγοράσει 25,7 δισ. ευρώ), κάτι που προσφέρει ευελιξία στη χρηματοδότηση πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία