«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά, όμως οι προοπτικές εξαρτώνται από την πανδημία και το ρυθμό των εμβολιασμών… Η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας. Η Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τη φιλοξενία».
Με την τοποθέτηση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ, αιτιολόγησε την μετριοπαθή στάση που κράτησε το συμβούλιο απέναντι στα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Κοινώς, ναι μεν η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει και ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωθώντας ανοδικά και τις τιμές, όμως η πανδημία και η Δέλτα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, επομένως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομίες και τις αγορές, έως ότου είναι βέβαιο πως τα πράγματα δεν θα ανατραπούν. Μέχρι πότε, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γεγονός μάλλον καθησυχαστικό για τις αγορές ειδικά όσον αφορά την έναρξη του tapering που, ευτυχώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!
«Ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζουμε φυσικά αλλάζει, το Δεκέμβριο του 2021 θα προσθέσουμε άλλο ένα χρόνο, άρα θα υπάρχει προσαρμογή».
Εξάλλου, ούτε η αγορά εργασίας ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς. «Συνολικά περιμένουμε πως η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ανεργία ωστόσο θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα». Μπορεί άλλωστε η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve, να μην περιλαμβάνει στους στρατηγικούς της στόχους την «πλήρη απασχόληση», όμως δεν αγνοεί συνολικά τα οικονομικά δεδομένα των αγορών και άρα και την εικόνα στην αγορά εργασίας.
Ο πληθωρισμός
Με το δείκτη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να έχει «πιάσει» το 2% το Μάιο, πριν κατέβει και πάλι στο 1,9% τον Ιούνιο, το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων προφανώς βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Το συμβούλιο στο ανακοινωθέν του άφησε σαφές περιθώριο για ευελιξία αναφορικά με το συμμετρικό 2%, με βάση και τη νέα στρατηγική της Τράπεζας που θέλει τον πληθωρισμό στο 2%, αντί για «κοντά αλλά κάτω από το 2%».
Πραγματικά, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν περιορισμένες παρά την αναμενόμενη «ισχυρή ανάπτυξη» στην οικονομία της Ευρωζώνης, κατά το τρίτο τρίμηνο. Επεσήμανε, εξάλλου, πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου οι επιπτώσεις από την πανδημία (ειδικά υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Δέλτα) στον πληθωρισμό εξανεμιστούν.
Οι διαφωνίες
Βέβαια, διαφωνίες μέσα στο συμβούλιο υπάρχουν και η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ το παραδέχτηκε, όμως ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο guidance ελήφθησαν «με αυξημένη πλειοψηφία», σε αντίθεση με την ομόφωνη στήριξη της νέας στρατηγικής που υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ.
Η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εξηγήσει ποιοι ακριβώς διαφώνησαν και για ποιο κομμάτι της συζήτησης, όμως είναι ευρύτατα γνωστό πως πολλά στελέχη και τραπεζίτες από το λεγόμενο «σκληροπυρηνικό» μπλοκ είχαν αφήσει το τελευταίο διάστημα αιχμές για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και σίγουρα τη διακοπή του από το Μάρτιο του 2022.
Όμως, το ανακοινωθέν αντιθέτως κάνει λόγο για αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, διευκρινίζοντας συνάμα πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, «έως ότου το συμβούλιο κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει»!
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα