Εχει αποκτήσει τη φήμη της σφίγγας. Η Ουάσιγκτον, η Wall Street και η Σίλικον Βάλει κρέμονται από τα χείλη του, περιμένοντας να μάθουν ποια είναι η θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, στο θέμα των κρυπτονομισμάτων.

Ο Γκένσλερ έχει μια ασυνήθιστη εμπειρία σε ψηφιακά ενεργητικά, όμως δηλώνει ότι δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής τους και ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο Bitcoin ETF.

Είναι τέτοια η επιρροή του, που κάθε του ομιλία κυριολεκτικά μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ενώ σχετικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο έχουν εκατομμύρια θεάσεις, κάτι που εκπλήσσει τον ίδιο τον Γκένσλερ.

Στην πρώτη του εκτεταμένη συνέντευξη σχετικά με την τρέλα του ψηφιακού χρήματος, ο Γκένσλερ δήλωσε ότι το βαθύ του ενδιαφέρον για το αντικείμενο δεν σημαίνει ότι είναι συμπαθών με την εξ αποστάσεως επίβλεψη που πολλοί υποστηρικτές θα ήθελαν να δουν. Οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να βρουν απάντηση σε μια αρρύθμιστη αγορά αξίας 1,6 τρις δολαρίων, που έχει γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη και τεράστιες διακυμάνσεις τιμών. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξετάζει ένα ισχυρό καθεστώς εποπτείας που θα επικεντρώνεται στην καθιέρωση διασφαλίσεων για τα εκατομμύρια των επενδυτών που βάζουν τα χρήματά τους σε κέρματα κρυπτονομισμάτων.

«Ενώ είμαι ουδέτερος στην τεχνολογία, ακόμη και περίεργος αφού πέρασα τρία χρόνια διδάσκοντας γιαυτή- δεν είμαι ουδέτερος στην προστασία των επενδυτών,» δήλωσε ο Γκένσλερ.

«Εάν κάποιος θέλει να κερδοσκοπήσει, είναι δική του επιλογή, όμως εμείς έχουμε ένα ρόλο ως έθνος να προστατεύουμε τους επενδυτές απέναντι στην απάτη.»

Ο Γκένσλερ ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει νόμο που θα δίνει στην υπηρεσία τη νομική δικαιοδοσία να παρακολουθεί τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όμως τονίζει ότι οι εξουσίες που έχει η Επιτροπή είναι ήδη ευρείες. Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ποια είδη ψηφιακών ενεργητικών βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Επιτροπής. Ορισμένα, όπως το Bitcoin που λετουργούν σαν νομίσματα  θεωρούνται εμπορεύματα, όχι χρεόγραφα. Όμως, υπάρχουν χιλιάδες άλλα νομίσματα και ο Γκένσλερ πιστεύει ότι τα περισσότερα είναι χρεόγραφα που πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επισήμανε πως η τεχνολογία πυροδότησε την οικονομική πρόοδο στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας και βλέπει κάτι παρόμοιο να γίνεται με τα ψηφιακά ενεργητικά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας ισχυρής και προσεκτικής νομοθεσίας.

Ο Γκένσλερ δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή δράση της Επιτροπής στο θέμα. Στην ατζέντα του υπάρχουν 49 υποθέσεων μη-κρυπτονομισμάτων, όπως η υπόθεση  GameStop Corp, ή της Archegos. Η Επιτροπή παράλληλα εργάζεται για να επιβάλει νέους κανόνες που θα απαιτούν από τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν στοιχεία για εκπομπές άνθρακα και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων, που είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Γκένσλερ απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση αν θα εγκριθεί σχέδιο για την έκδοση διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου Bitcoin, απόφαση που πολλοί στην αγορά περιμένουν με αγωνία καθώς θα διευκολύνει την είσοδο σε επενδυτές. Ένα Bitcoin ETF θα επενδύσει σε κρυπτονόμισμα και οι μετοχές του θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

Στο παρασκήνιο, ο Γκένσλερ πιέζει το προσωπικό της υηρεσίας να εξετάσουν μια σειρά πιθανών αλλαγών πολιτικής. Όπως ανέφερε, υπάρχουν τουλάχιστον επτά πρωτοβουλίες σε θέματα κρυπτονομισμάτων, αρχικές προσφορές, ανταλλακτήρια, πλατφόρμες δανεισμού, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, νομίσματα σταθερής αξίας, θεματοφυλακή, ETFs.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής πιστεύει ότι ο έλεγχο των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων είναι πιθανότατα ο πιο εύκολος τρόπος για την κυβέρνηση ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της αγορά αυτής. Ωστόσο, ανησυχεί για το γεγονός ότι ανοίγονται συνέχεια καινούργιοι τρόποι που επιτρέπουν στον κόσμο να εισέλθει στα κρυπτονομίσματα, κυρίως μέσω των πλατφορμών DeFi.

Ο Γκένσλερ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακών Εμπορευμάτων και ήταν αυτός που έριξε φως στην τεράστια αγορά παραγώγων γνωστών ως swaps μετά την οικονομική κρίση του 2008. Ακαδημαϊκοί εκτιμούν πως η κατανόηση που έχει ο Γκένσλερ πάνω στα ψηφιακά ενεργητικά σημαίνει πως θα προσφέρει στη βιομηχανία μια «δίκαιη ακρόαση».

Ο Γκένσλερ έχει επίσης θέση στο Εποπτικό Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Ομάδα Εργασίας του Προέδρου Μπάιντεν για τις κεφαλαιαγορές που πρόσφατα συνεδρίασε με θέμα τον αντίκτυπο των stablecoins, κέρματα κρύπτο που στηρίζονται σε παραδοσιακά νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί αν κάποιο stablecoin αποδειχθεί ότι δεν αξίζει όσα υποσχόταν, προκαλώντας μια έξοδο επενδυτών αντίστοιχη σε μια μαζική ανάληψη μετρητών από τράπεζα ή αμοιβαίο χρηματαγοράς.

Η γνώση του για την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά ενεργητικά προέρχεται από τα πολλά χρόνια που πέρασε δισκάσκοντας στο ΜΙΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News