Έκτακτη συνεδρίαση με τις εποπτικές αρχές της αμερικανικής αγοράς και των τραπεζών συγκάλεσε, την ερχόμενη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα λεγόμενα stablecoins. Κι αυτό με δεδομένο πως το όλο θέμα της ανεπάρκειας ελέγχων στην ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αρχίσει να φουντώνει για τα καλά και να απασχολεί πολλές χώρες διεθνώς.

Τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Αμερικανού προέδρου για θέματα χρηματοπιστωτικών αγορών, δημοσιοποίησε με επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών.

H ανακοίνωση ανέφερε πως στόχος της συζήτησης είναι να διερευνηθούν τόσο τα πιθανά πλεονεκτήματα των stablecoins όσο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους χρήστες, τις αγορές και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ομάδα εργασίας «θα εξετάσει το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο για τα stablecoins, θα εντοπίσει τα ρίσκα και θα αναπτύξει προτάσεις για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ρίσκων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως θα ακολουθήσουν γραπτές εισηγήσεις των προτάσεων, μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειωτέον πως η ομάδα εργασίας, υπό τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, τον πρόεδρο της SEC (της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και τον επικεφαλής της Commodity Futures Trading Commission, όμως στο συγκεκριμένο ραντεβού έχουν προστεθεί δύο ακόμη εποπτικές αρχές, το γραφείο του Office of the Comptroller of the Currency και η Federal Deposit Insurance Corp.

Οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και όχι μόνο δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα stablecoins, δεδομένου πως πρόκειται για κρυπτονομίσματα σταθερής αξίας, που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία, και είναι συνδεδεμένα με αποθεματικά σε πραγματικό χρήμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές και άρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα. Τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων και βουλευτών στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις, όχι μόνο για τον ευρύτερο κλάδο των crypto, αλλά ειδικά τα stablecoins.

Στην ανάγκη στενότερης εποπτείας των stablecoins αναφέρθηκε, εξάλλου, και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεση του χθες ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. Και ίσως δεν είναι τυχαίο πως μόλις μία μέρα μετά έγινε γνωστό το ραντεβού της Δευτέρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News