Εκτός προβλέψεων οι επιδόσεις του αμερικανικού κολοσσού της General Motors για το δεύτερο τρίμηνο παρά την εκτόξευση του λειτουργικού της κέρδους σε επίπεδα ρεκόρ. Το στοιχείο αυτό άσκησε σημαντικές πιέσεις στην τιμή της μετοχής της που βρέθηκε να χάνει έως και 8% στα 53 δολάρια ανά μετοχή.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 34,17 δισ. δολάρια αντί των 30,9 δισ. που αναμενόταν, ωστόσο τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,97 δολάρια αντί των 2,23 δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η διαφορά αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της αυξημένης επιβάρυνσης που προέκυψε από δαπάνες ανάκλησης, όπως τα 800 εκατ. που της κόστισε η ανάκληση του ηλεκτρικού Chevrolet Bolt λόγω αυξημένου ρίσκου να πιάσει φωτιά.

Πάντως τα καθαρά έσοδα ύψους 2,8 δισ. δολαρίων ήταν σαφώς πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις ζημιές ύψους 738 εκατ. την περσινή χρονιά. Και για το σύνολο της χρονιάς, ο όμιλος αναμένει πως τα κέρδη θα αυξηθούν μεταξύ 11,5 και 13,5 δισ. δολαρίων σε σχέση με τα 10-11 δισ. που περίμενε αρχικά.

Σημαντικό πρόβλημα για την εταιρεία ήταν και θα παραμείνει το τεράστιο έλλειμμα σε μικροτσίπ, που ήδη έχει προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή και μείωση της κερδοφορίας. Μόλις προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή σε τρεις μονάδες φορτηγών της στη βόρεια Αμερική, από την ερχόμενη εβδομάδα και για άγνωστο διάστημα για την ώρα, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών και δη, ημιαγωγών.

Συνολικά το έλλειμμα σε μικροτσίπ εκτιμάται πως θα περικόψει τα κέρδη της κατά 1,5 με 2 δις. δολάρια μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή