Η εκτίναξη των δαπανών με την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα επαναφέρει, τους επόμενους μήνες, την οικονομία της Ευρωζώνης πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Έτσι, μετά την ανάπτυξη κατά 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Capital Economics σε εκτίμηση της προβλέπει ανάλογη αύξηση και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Μοναδική εξαίρεση στην θετική αυτή εικόνα είναι ο τουριστικός κλάδος. Κι αυτό διότι, παρά την μεγάλη αύξηση στα ταξιδιωτικά νούμερα τις τελευταίες εβδομάδες, ο κλάδος παραμένει κάτω από τα συνήθη επίπεδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έφτασαν πιο κοντά στο στόχο στο να «πιάσουν» τα προ της πανδημίας επίπεδα ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με χώρες του νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο οίκος αυτή η ανάκαμψη των δύο ταχυτήτων θα συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο, με τις βασικές οικονομίες όπως η Γερμανία να έρχονται πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Capital Economics «βλέπει» πως διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, καθώς ο δείκτης ανέβηκε πάνω από το 2% τον Ιούλιο και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε διψήφιο νούμερο παραπέμποντας σε συνεχιζόμενη ενίσχυση του, τους επόμενους μήνες. Πραγματικά, η Capital Economics εμφανίζεται πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην Ευρωζώνη πάνω από το 3% προς τα τέλη τη χρονιάς, πριν αρχίσει και πάλι να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά, κάτω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Σε σχέση με την ανεργία, μετά την πτώση του δείκτη τον Ιούνιο, ο διεθνής οίκος θεωρεί πως η απασχόληση και οι προσλήψεις θα συνεχιστούν με φόντο την οικονομική ανάκαμψη. Ήδη στις περισσότερες χώρες η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, όμως παραμένει αρκετά ψηλότερα σε σχέση με πριν την πανδημία. Επομένως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει αργά και σταδιακά μέσα στον επόμενο ένα ή και δύο χρόνια.

Αναφορικά με την την εξέλιξη της πανδημίας, η Capital Economics επισημαίνει πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, όπως και το μερίδιο της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα κρούσματα. Όμως, ο αριθμός των εμβολιασμών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής κλιμάκωσαν την πίεση κυρίως προς τους νεότερους ηλικιακά να εμβολιαστούν, αν και ο ρυθμός έχει μείνει σχετικά χαμηλός τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή