Οι αμερικανορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης που επιχειρήθηκε και με το «τετ-α-τετ» Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη, τον Ιούνιο. Παρόλ’ αυτά έχει ενδιαφέρον πως σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές εισαγωγές αργού από την Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά κατά 23% το Μάιο στα 844.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς τα αμερικανικά διυλιστήρια «διψούσαν» για επιπλέον ποσότητες αργού σε ένα διάστημα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Εξάλλου, οι όποιες κυρώσεις υπάρχουν εξακολουθούν να μην αγγίζουν ουσιώδεις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών και δη, στον πετρελαϊκό κλάδο.

Ο Καναδάς παραμένει με διαφορά στην πρώτη θέση αναλογώντας περίπου στο μισό των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου και σχεδόν πέντε φορές πάνω από τη Ρωσία. Όμως, το Μεξικό έχασε τη δεύτερη θέση που κατείχε, καθώς οι πωλήσεις του υποχώρησαν κατά περίπου 3%, ενώ βέβαια οι διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα λόγω της διεύρυνσης των κυρώσεων έχουν «παγώσει». «Το ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται να λειτουργεί σαν καλός αντικαταστάτης του αργού της Βενεζουέλας, ειδικά κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης της καλοκαιρινής περιόδου» επεσήμανε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Σίριν Λαχάνι της Rapidan Energy Group.

Μάλιστα, αναλυτές βλέπουν τη σχέση αυτή να αναπτύσσεται περαιτέρω λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Με τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ να έχουν αποφασίσει μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής και λόγω της σχετικά καλής προσφερόμενης τιμής, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέρνοντας αναπόφευκτα τις δύο χώρες πιο… κοντά!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή