Οι Γερμανοί τζουντόκα κερδίζουν με τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες. Για πρώτη φορά επιτρέπεται στα βάρη, την κωπηλασία ή τη σκοποβολή να συμμετέχουν τόσες γυναίκες όσοι και άνδρες. Σχεδόν οι μισοί αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι γυναίκες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι διοργανωτές θεωρούν αυτούς τους αγώνες ως ορόσημο στον αγώνα για την ισότητα.

«Έτσι στέλνουμε ένα ακόμη εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, ότι η ισότητα των φύλων είναι μια πραγματικότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ όταν ανακοίνωσε τους σχετικούς αριθμούς. Με μία πρώτη ματιά, τα γεγονότα και τα στοιχεία δικαιώνουν τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 48,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΔΟΕ είναι γυναίκες.

Στην τελετή έναρξης πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο εθνικό στάδιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας κρατούσαν σε πολλές από τις ομάδες – και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων – δύο: μία γυναίκα και ένας άνδρας. Με μικτούς αγώνες ακόμη και σε βασικά αθλήματα όπως η κολύμβηση, αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το skateboard και το σερφ, η ΔΟΕ θέλει να στείλει ένα μήνυμα: «Ποτέ πριν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν πιο θηλυκοί».

Αλλάζουν τα ανδροκρατούμενα αθλήματα

«Νομίζω ότι η ιδέα εφαρμόστηκε πολύ καλά εδώ», λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αλφονς Χέρμαν. Το δίδυμο των σημαιοφόρων ήταν ένα «σαφές μήνυμα και συμβολισμός». Επιπλέον, όπως είπε, θα κάνει τα πάντα ώστε να συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες στα συνήθως ανδροκρατούμενα αθλήματα.

«Έχουν αλλάξει πολλά για τις γυναίκες», λέει η Γερμανίδα αθλήτρια Λάρα Λέσμαν. Η Ολυμπιονίκης στην πάλη Αλίν Ρότερ Φόκεν, δήλωσε πως «καλύτερη σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει. Και νιώθω επίσης υπέροχα να βρίσκομαι εδώ και δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Ο Ολυμπιονίκης του τένις Άντι Μουράι χαρακτήρισε τα αγωνίσματα στα οποία  αγωνίζονται μαζί γυναίκες και άνδρες για τα μετάλλια, ως «ένα σπουδαίο επίτευγμα».

Ισότητα στην πράξη

Για τον αθλητικό διευθυντή της ΔΟΕ Κιτ ΜακΚόνελ δεν υπάρχει «τίποτα πιο ίσο από έναν άντρα και μια γυναίκα που ως κοινή ομάδα, στον ίδιο αγωνιστικό χώρο θέλουν να επιτύχουν τους ίδιους στόχους». Για τη Γερμανίδα παίκτρια του γκολφ Καρολίνε Μάσον μια συμμετοχή μαζί με τους άνδρες είναι εμπλουτισμός.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Οι αθλητές με τις στολές και τις φόρμες τους θα πρέπει να παρουσιάζονται κατά τρόπο που να μην θίγεται η προσωπικότητά τους και να μην προκαλούνται σεξιστικά σχόλια. Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ολυμπιακών Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών, Γιάννης Έξαρχος: «δεν θα δείτε στην κάλυψή μας κάποια πράγματα που βλέπαμε στο παρελθόν, όπως λεπτομέρειες και κοντινά πλάνα από τις αθλήτριες».

Τα κοντινά πλάνα στα σώματων των αθλητριών που συνηθίζονταν έως σήμερα περιορίστηκαν με στόχο φυσικά την ίση μεταχείριση των φύλων στον αθλητισμό και την τηλεοπτική του κάλυψη. Ο κ. Εξαρχος παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει λάθη σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμα πολύ καθυστερημένα η ΔΟΕ επέτρεψε σε μητέρες που θηλάζουν να πάρουν μαζί τους στην Ιαπωνία τα μωρά τους. Για παράδειγμα η μπασκεντμπολίστρια Κιμ Γκάουχερ γνωστοποίησε την περίπτωσή της όπου έπρεπε να αποφασίσει είτε να παραιτηθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε από την κόρη της για 28 ημέρες. Kαι αυτό όμως, μαζί με πολλά άλλα, άλλαξε.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport