Καλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο, γεγονός που αμέσως έστειλε ανοδικά τα futures του Dow Jones, στη Wall Street. Ήταν, εξάλλου, το θετικό σήμα που περίμεναν επιτέλους οι επενδυτές από την πορεία της αγοράς εργασίας, η ανάρρωση της οποίας έχει «τρέξει» με αργό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, οι προσλήψεις τον Ιούλιο ανήλθαν σε 943.000, ήτοι αρκετά παραπάνω από το μέσο όρο των 845.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 5,4% από το 5,9% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από το προβλεπόμενο 5,7%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση για την αγορά εργασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο, που οδήγησε σε υποχώρηση της ανεργίας στο κατώτερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020. Αν και βέβαια η απασχόληση έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα, όπως επεσήμανε προ ημερών και η Federal Reserve. Συνολικά το έλλειμμα σε θέσεις εργασίας σε σχέση με τα ομαλά επίπεδα του 2019 παραμένει γύρω στα 6,8 εκατ. Όσον αφορά το δείκτη ανεργίας έχει υποχωρήσει αισθητά από το ρεκόρ του 14,8% που «έπιασε» στην κορύφωση της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, όμως παραμένει ακόμη αρκετά ψηλότερα από το 3,5% που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των επιμέρους κλάδων κατέγραψε ο κλάδος της ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, με 380.000 προσλήψεις, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ 253.000 θέσεις προσέθεσε ο κλάδος της εστίασης και 261.000 ο εκπαιδευτικός κλάδος.

Πάντως, την ίδια ώρα το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε επίσης πέραν του αναμενόμενου κατά 0,4% σε ετήσια βάση έναντι του 3,6% τον Ιούνιο, αντανακλώντας την πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές για να προσελκύσουν προσωπικό. Στοιχείο που προφανώς συντελεί στην περαιτέρω διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, σε ένα διάστημα που ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα προβληματίζοντας την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή