Το μήνυμα από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Morgan Stanley αργά το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ξεκάθαρο: Δύο εμβολιασμένοι υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και όλοι οι εργαζόμενοι στον 14ο όροφο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην Times Square πρέπει να παραμείνουν εκτός μέχρις ότου η περιοχή απολυμανθεί. Ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι δεν έλαβαν το μήνυμα να εμφανίσθηκαν κανονικά στις δουλειές τους την Τρίτη. Αλλοι ρωτούσαν αν η εταιρεία θα αρχίσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Προς το παρόν, όχι. Αλλωστε, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να μπεις στα γραφεία.

Το επεισόδιο αυτό αντανακλά την σύγχυση που επικρατεί στη Wall Street καθώς οι τράπεζες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία εν μέσω της έξαρσης του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορονοϊού. Καθώς η μετάλλαξη δείχνει ικανή να μολύνει τους εμβολιασμένους ανθρώπους, αξιωματούχοι αναζητούν τρόπο αντίδρασης. Σε μια βιομηχανία που είναι ήδη διχασμένη σχετικά με την επιστροφή στην εργασία, οι πολιτικές αλλάζουν διαρκώς.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, οι Goldman Sachs και JPMorgan Chase, υποστηρικτές της επιστροφής, έχουν παραμείνει στα αρχικά σχέδιά τους που ζητούσαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία για το περισσότερο διάστημα. Η Morgan Stanley είναι πολύ πιο επιφυλακτική –ζητώντας εμβόλια για την είσοδο στα γραφεία και αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής. Ενας αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών καθυστερούν την ημερομηνία επιστροφής και υιοθετούν νέα μέτρα ασφαλείας.

Η διάσταση αυτή αντανακλά δύο διαφορετικές απόψεις. Αφού η Wall Street είδε ότι μπορεί να βγάλει μεγάλα κέρδη δουλεύοντας από το σπίτι, ορισμένοι δεν βλέπουν τον λόγο για την επιστροφή στα γραφεία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες στα υψηλότερα κλιμάκια ότι οι χρηματιστές –γνωστοί για τη διάθεση που έχουν για κουβέντα στους διαδρόμους και την αχόρταγη όρεξη για συνεδριάσεις – δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως για πάντα. «Αυτή είναι μια βιομηχανία όπου η μαγεία και η ενέργεια συμβαίνει στο γραφείο, στους ορόφους, στην επαφή με τους πελάτες,» δήλωσε η Ρόουζ Γκέλι, της Hedrick & Global Leadership.

Μεγάλες εταιρείες όπως BlackRock Inc, Wells Fargo & Co, Citigroup Inc, Jefferies Financial Group Inc, άλλαξαν πολιτικές έχοντας δει τα στοιχεία των κρουσμάτων. Την Πέμπτη, οι δύο πρώτες εταιρείες ανακοίνωσαν την αναβολή των σχεδίων για την επιστροφή των υπαλλήλων στα γραφεία κατά ένα μήνα, για τον Οκτώβριο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Citigroup επανέφερε τη χρήση μάσκας για τους αμερικανούς υπαλλήλους και η Jefferies –η οποία έχασε τον οικονομκό διευθυντή της από επιπλοκές του κορονοϊού- ζήτησε από τους υπαλλήλους της εμβολιαστούν πριν την επιστροφή τους.

Σόλομον, Ντίμον

Οι επικεφαλής των Goldman Sachs και JP Morgan, Ντέιβιντ Σόλομον και Τζέιμι Ντίμον, αντίστοιχα, δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση. Οι δύο τράπεζες δεν έχουν ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό, αν και η JPMorgan εξετάζει την αλλαγή πολιτικής. Οι δύο CEO έκαναν καριέρα με τις διαπροσωπικές συναντήσεις, με τον Ντίμον να πραγματοποιεί περιοδεία στα γραφεία σ΄ ολόκληρη τη χώρα ζητώντας την επιστροφή των υπαλλήλων. «Το Zoom δεν βοηθά τη διδασκαλία, τη δημιουργική σκέψη, τη διαχείριση, τη δημιουργία ιδεών, τη μάθηση,» δήλωσε ο Ντίμον. Τα τραπεζικά στελέχη πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ όταν παίρνουν αποφάσεις τέτοιου είδους. Όπως υπογράμμισε και η περιοδεία του Ντίμον, πολλές κοινότητες αντιστέκονται στην πίεση για υποχρεωτική μάσκα, lockdowns και εμβολιασμό. Ενώ η αμφισβήτηση του εμβολιασμού παραμένει σε χαμηλά ποσοστά στο Μανχάταν, είναι συνήθης σε πολιτείες όπως Μοντάνα, Γουαϊόμινγκ, Αρκάνσας και Μισσισίπι.

Ο CEO της Morgan Stanley δήλωσε πρόσφατα ότι θα είναι πολύ απογοητευμένος αν οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν θα έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους μέχρι την Ημέρα Εργασίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Αν θέλετε να πληρώνεστε στη Νέα Υόρκη, τότε θα εργάζεστε στην Νέα Υόρκη και όχι είμαι στο Κολοράντο, εργάζομαι στη Νέα Υόρκη και πληρώνομαι σαν να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη,» τόνισε ο Γκόρμαν.

Οι συνθήκες στα γραφεία έχουν δυσκολέψει πολύ. Το CNN απέλυσε τρεις εργαζόμενους επειδή παραβίασαν την εταιρική πολιτική και προσήλθαν στα γραφεία ανεμβολίαστοι. Ο πρόεδρος του ομίλου, Τζεφ Ζούκερ, σε επιστολή του υπενθύμισε στους εργαζόμενους ότι ο εμβαλιασμός είναι υποχρεωτικός είτε για προσέλευση στο γραφείο ή για το ρεπορτάζ όπου έρχονται σε επαφή με άλλους υπαλλήλους. Τα περισσότερα γραφεία του CNN είναι ήδη ανοιχτά σε εθελοντική βάση και ο Ζούκερ τόνισε ότι περισσότερο από το 1/3 των δημοσιογράφων έχει επιστρέψει. Επίσης, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Ατλάντα, την Ουάσιγκτον και το Λος Αντζελες. Το CNN μετέθεσε κατά ένα μήνα την ημερομηνία επιστροφής στα γραφεία, από τις 7 Σεπτεμβρίου στα μέσα Οκτωβρίου.

Στη Σίλικον Βάλει, οι Google, Facebook, Uber πρόσφατα ανακοίνωσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όσους επιστρέφουν στο γραφείο, ενώ οι Amazon ανακοίνωσε την αναβολή επιστροφής στα γραφεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive