Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο μετά τα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 που επανεμφανίστηκαν στη χώρα, ενώ οι εισαγωγές έχασαν επίσης τη δυναμική τους, υποδηλώνοντας επιβράδυνση του βιομηχανικού τομέα της χώρας κατά το δεύτερο εξάμηνο, ακόμη και όταν η χαλάρωση των παγκόσμιων αποκλεισμών προσέδωσε ώθηση στο εμπόριο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο σημείωσε μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη μετά την πτώση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους, μετά και την γρήγορη επίτευξη του ελέγχου της πανδημίας. Ενώ καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε και η ταχεία διάθεση εμβολίων στους πολίτες, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Επιδημία και πλημμύρες

Όμως, οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, και οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από το πολύ μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, εξαπλώθηκαν σε δεκάδες κινεζικές πόλεις, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να προβούν σε πλήθος τοπικών lockdown στις πληγείσες κοινότητες, να διατάξουν να αρχίσουν και πάλι τα μαζικά τεστ για εκατομμύρια πολίτες και να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργοστασίων.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες ήταν οι πρόσφατες πλημμύρες και η κακοκαιρία του περασμένου μήνα που επηρέασαν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές, όπως η κεντρική Κίνα.

Οι εξαγωγές τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 19,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 32,2% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 20,8%.

«Οι εξαγωγές της Κίνας παρέμειναν ισχυρές τον Ιούνιο. Η πανδημία επιδεινώθηκε σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, γεγονός το οποίο μπορεί να συνέβαλε στη μετατόπιση της εμπορικής δραστηριότητας προς την Κίνα. Αλλά οι κορυφαίοι εμπορικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές μπορεί να εξασθενήσουν τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.

Οι εστίες των κρουσμάτων COVID-19 στις ανατολικές και νότιες κινεζικές επαρχίες, οι οποίοι αποτελούν τους κύριους κόμβους εξαγωγής της χώρας, είχαν περιορίσει την εργοστασιακή παραγωγή.

Εκτός από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, οι Κινέζοι εξαγωγείς αντιμετώπισαν επίσης και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική και υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και φορτίου.

«Παρόλο που οι παραγγελίες ανακάμπτουν, υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως η εξέλιξη της εγχώριας επιδημίας και το κόστος των πρώτων υλών. Και ταυτόχρονα, η παραγωγική ικανότητα στο εξωτερικό αυξάνεται έστω και αργά», ανέφερε διευθυντής εξαγωγικών πωλήσεων εταιρείας με έδρα το Σουχζού.

Οι εισαγωγές τον Ιούλιο αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό, κατά 28,1% σε σχέση με πέρυσι, πιο κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 33% αλλά και από την αύξηση 36,7%, έναν μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο. Η ζήτηση μειώθηκε τους τελευταίους μήνες για σιδηρομετάλλευμα, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της χαλυβουργίας.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών, της συντήρησης εξοπλισμού και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι πιο αργές κινεζικές αποστολές αντανακλούσαν επίσης τη μετριοπάθεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούλιο εν μέσω περιορισμών στην προσφορά, υποδηλώνοντας ένα «πάγωμα» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε σχέση με το εκτιμώμενο αρχικά ως ισχυρό δεύτερο τρίμηνο.

Η Κίνα παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 56,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της δημοσκόπησης για πλεόνασμα 51,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλεόνασμα 51,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.

Το εμπορικό της πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters με βάση τα τελωνειακά στοιχεία, από 32,58 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξηθεί περισσότερο από 8% φέτος, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα αρχίζουν να μετριάζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή