Επανακάμπτει για τη θερινή σεζόν η ακτοπλοΐα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες η κίνηση τον Ιούλιο έκλεισε ικανοποιητικά σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στον «ot.gr» από εκπροσώπους ακτοπλοϊκών εταιρειών τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 2019, η κίνηση των φορτηγών μειωμένη κατά 9% ενώ ήταν 5% αυξημένη η κίνηση των ΙΧ. Για τον Αύγουστο εκτιμάται ότι τα ποσοστά θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με του Ιουλίου, σε σύγκριση πάντα με το 2019 καθώς για το 2020 δεν έχει νόημα κάποια σύγκριση, λόγω των πολύ αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση το 2021 τη θερινή σεζόν, σε σύγκριση με το 2020 είναι αυξημένη κατά 40-50%, αλλά συνολικά το πρώτο εξάμηνο είναι μειωμένη σε ένα βαθμό λόγω του ότι τους πρώτους μήνες του 2020 η κίνηση διεξάγονταν κανονικά.

Αυτό που έχει όμως σημασία τελικά για τον κλάδο είναι το τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι και φέτος ζημιογόνο όπως και πέρυσι. Δεδομένου του κακού συνολικά πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους λόγω των lockdown και του αυξημένου σε σύγκριση με το 2020, κόστους καυσίμων (460 ευρώ ο τόνος φέτος έναντι 355 ευρώ ο τόνος πέρυσι) η χρονιά αναμένεται να κλείσει ζημιογόνα στα ίδια επίπεδα με το 2020 (ζημίες 100-120 εκατ. ευρώ), ανεβάζοντας τις συνολικές ζημιές τα δυο χρόνια της πανδημίας σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News