Η κλεψύδρα αδειάζει για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία και δικαιούνται τα πιστωτικά «κουπόνια» των  παγίων δαπανών τα οποία θα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει εντός της ημέρας να δηλώσουν στην πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ το ποσό της κρατικής ενίσχυσης  που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών καθώς και το ποσό της ενίσχυσης για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή/και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η σειρά με την οποία ανοίγουν οι πύλες του συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις είναι προδιαγεγραμμένη. Ο φόρος εισοδήματος προηγείται. Ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί και μετά παίρνουν σειρά ΦΠΑ και λοιποί φόροι, τέλη και εισφορές.

Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση λόγω των πυρκαγιών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.    Υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως σήμερα 9 Αυγούστου.

2.    Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει.

3.    Κατά την αίτηση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:

α) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

– από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

– από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

– από Φ.Π.Α.

– από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση.

β) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

4. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τους κωδικούς TAXISnet.

5. Με την είσοδο στη πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων ενώ παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.

6. Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως 31.12.2021 ενώ το τυχόν υπόλοιπο ποσό μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.