
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο μεγάλα έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί την τελική ευθεία πριν την εκκίνηση τους.
Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και την επέκταση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία.
Ειδικότερα, ως προς το πρώτο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ σε συνέχεια της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο για τον διασυνδετήριο αγωγό Νέας Μεσημβρίας – Στιπ, θα υπογράψει τον Σεπτέμβριο με τη NER (Εταιρία Ενεργειακών Πόρων) της Β. Μακεδονίας συμφωνία για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Στη συνέχεια οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν, πάλι εντός του επόμενου μήνα, στη διενέργεια market test προκειμένου να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χρήση του αγωγού. Δηλαδή αν εταιρίες επιθυμούν την προμήθεια φυσικού αερίου μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα.
Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 54 χλμ.. Θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκ. ευρώ.
Ο αγωγός Δ. Μακεδονίας
Ο ΔΕΣΦΑ τρέχει παράλληλα και το μεγάλο εντός συνόρων επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δ. Μακεδονία. Θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει στην Πτολεμαϊδα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110 εκ. ευρώ και ο αγωγός θα διανύσει μία απόσταση 122 χλμ.
Για το συγκεκριμένο έργο ο Διαχειριστής ήδη έχει βγάλει στον αέρα διαγωνισμό για την προμήθεια σωλήνων από χάλυβα. Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει θέσει και σε δημόσια διαβούλευση κείμενο διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό