Στην εργασία αυτή θεμελιώνονται θεωρητικά και τεκμηριώνονται εμπειρικά οι ακόλουθες προτάσεις αναφορικά με την σχέση μεταξύ του γενικού επιπέδου των τιμών και του νομίσματος σε χώρες όπου αυτό βασίζεται σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός και ο άργυρος:

  1. Σε μια ανοικτή οικονομία της αγοράς με μεταλλικό νόμισμα, εξαιρουμένης της  περίπτωσης όπου η περιεκτικότητα του νομίσματος σε πολύτιμο μέταλλο υποβαθμίζεται, το γενικό επίπεδο των τιμών μεταβάλλεται βραχυχρόνια και μακροχρόνια χωρίς χρονική τάση, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαταραχές στην προσφορά και στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.
  2. Η εν λόγω σταθεροποιητική ιδιότητα πηγάζει από τον μηχανισμό μέσω του οποίου μεταβολές στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών κινητοποιούν το ενδιαφέρον των κατόχων μεταλλικού νομίσματος και ενεργούν ώστε να εξισώσουν μέσω της προσφοράς και της ζήτησης το κόστος ιδιοκτησίας της νομισματικής μονάδος προς την αγοραστική της αξία σε αγαθά και υπηρεσίες.
  3. Όταν η χώρα περί της οποίας πρόκειται είναι μεγάλη σε σχέση με την διεθνή αγορά του πολύτιμου μετάλλου του νομίσματός της, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών με την προαναφερθείσα έννοια ενδέχεται να χρειάζεται την μεταβολή του φόρου του εκδοτικού προνομίου (seigniorage). Αλλά αν ή οικονομία της χώρας είναι κλειστή, τότε κατάλληλες μεταβολές του εν λόγω φόρου καθίστανται απαραίτητες, ανεξάρτητα από το σχετικό μέγεθός της χώρας και τις πηγές των διαταραχών.
  4. Μέσω κατάλληλων μεταβολών του φόρου του εκδοτικού προνομίου, καθώς και μεταβολών της περιεκτικότητας του νομίσματος σε πολύτιμο μέταλλο, το επίπεδο των τιμών μπορεί να διακρατηθεί ακόμη και πλήρως σταθερό, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τις πηγές των διαταραχών, το σχετικό μέγεθος της χώρας, και το βαθμό ανοικτότητας της οικονομίας της.
  5. Αυτές οι προτάσεις είναι συνεπείς με τις εμπειρίες στην Αθήνα τα κλασσικά χρόνια, την Γαλλία την περίοδο 1350-1436, την Ισπανία τον 16ο αιώνα , τις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 1870-1914, και την Κίνα το διάστημα 1910-1935.     Η δημοσίευση εδώ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia