Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετάλλων στο πλαίσιο του ευρύτερου selloff που βιώνουν τα commodities, από τα αγροτικά προϊόντα έως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς ο αυξημένος κίνδυνος για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης των οικονομιών λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και τα μηνύματα της Fed έχουν επιβαρύνει το κλίμα και έχουν ανεβάσει  στα ύψη την τιμή του δολαρίου.

Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Απρίλιο, πέφτοντας κάτω από το όριο των 9.000 δολαρίων τον τόνο, στα 8.903 δολάρια και οδεύει στο να συμπληρώσει την χειρότερη εβδομάδα του, μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα, οι απώλειες του για την εβδομάδα φτάνουν το 7%. Θυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο Μάιο, είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά στα 10.700 δολάρια.

Μαζί του πτωτικά κινούνται και τα περισσότερα βασικά μέταλλα, με το παλλάδιο, την πλατίνα να ακολουθούν και τον κασσίτερο να καταγράφει «βουτιά» ύψους 11%. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, που αντανακλά την παραγωγική μηχανή της Κίνας, το σιδηρομετάλλευμα έκλεισε με πτώση ύψους 12%(!), στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντιστοίχως, στα υπόλοιπα commodities, το πετρέλαιο κινείται σε χαμηλά τριμήνου πέφτοντας κάτω και από το όριο των 65 δολαρίων το βαρέλι, ενώ και το φυσικό αέριο κινείται σε χαμηλό ενός μήνα, με την τιμή του να υποχωρεί έως και στα 3,734 δολάρια. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot, που καταγράφει 23 commodities, διαγράφει επίσης τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και δύο μήνες.

Το κλίμα αυτό προφανώς επηρεάζει και τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου. Ενδεικτικά οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών ορυχείων, όπως η BHP Group, η Rio Tinto και η Antofagasta χάνουν πάνω από 3%.

Τέλος σημαντικές πιέσεις δέχονται και βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως η ζάχαρη, ο καφές και το βαμβάκι, με τις τιμές τους στις διεθνείς αγορές να υποχωρούν αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ισχυροποίηση του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές