Την εβδομάδα έως την 15η Αυγούστου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε βελτίωση καθώς έφτασε στις 107,2 μονάδες από τις 104,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή σημαντική βελτίωση παρουσίασε η αγορά εργασίας στην οποία κυρίως οφείλεται αυτή η αύξηση. Πολύ μικρή ήταν η βελτίωση στη ζήτηση/ κατανάλωση και στην παραγωγή / βιομηχανία. Από την άλλη μεριά μειώθηκε κατά μία μονάδα ο κλάδος της υγείας, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε στην κινητικότητα.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), ο δείκτης αυξήθηκε μετά τη μείωση που είχε σημειωθεί κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έτσι, κατά την εβδομάδα έως τις 1 Αυγούστου ο δείκτης έφτασε στις 86,2 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 85 μονάδες. Η βελτίωση προήλθε από τη ζήτηση/ κινητικότητα, το χρηματοοικονομικό κλάδο, την αγορά εργασίας και την παραγωγή / βιομηχανία. Σταθερή παρέμεινε η κατάσταση στην υγεία και στην κινητικότητα. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, τα σήματα είναι ανάμεικτα. Η κατανάλωση και η αγορά εργασίας σημείωσαν μια ακόμη σταθερή αύξηση. Η κινητικότητα φαίνεται να έχει κορυφωθεί, αν και οι εποχιακές επιπτώσεις καθιστούν τις συγκρίσεις δύσκολες. Όμως η βιομηχανία δείχνει σημάδια στασιμότητας, επιβαρυμένη από τους επίμονους περιορισμούς της προσφοράς. Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, αλλά η δυναμική εξασθενεί ορατά, κάτι που επιβεβαιώνεται από έναν βαθμό αναστροφής, όπως είδαμε στο δείκτη ανάκαμψης σε προηγούμενες εβδομάδες.

Προβλέψεις  ΑΕΠ 2021-2024

Παρατηρείται μικρή αλλαγή στις προβλέψεις λόγω των νέων στοιχείων της Consensus Economics (στοιχεία Αυγούστου). Οι νέες αυτές εκτιμήσεις οδηγούν σε μικρή αναθεώρηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022, ο οποίος θα πρέπει να αναμένεται σε 5,18%, ενώ με βάση τις τελευταίες προβλέψεις αναμενόταν να είναι της τάξης του 5,33%.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες εκτιμήσεις της Consensus Economics (Αύγουστος 2021) κάνουν λόγο για μεγέθυνση της τάξης του 4,7% το 2022, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα ήταν για μεγέθυνση της τάξης του 5,3% το 2022.

Ταυτόχρονα, οι νέες προβλέψεις της Oxford Economics για το μήνα Αύγουστο δεν εμφανίζουν διαφορές σε σχέση με αυτές του Ιουλίου.

Πανδημία και Οικονομία

Η επιστροφή στην ανάπτυξη υπογραμμίζει τη σταθερή θέση μας ότι μια πλήρης και διαρκής ανάκαμψη δεν είναι δυνατή χωρίς σταθερά θεμέλια υγείας. Ωστόσο, ενώ τα ποσοστά μόλυνσης φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Τα κρούσματα αυξάνονται σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα και τα συνολικά ποσοστά μόλυνσης παραμένουν υψηλά. Η σταθερή κάλυψη εμβολίων επιτρέπει τη δραστηριότητα των καταναλωτών να παραμείνει ισχυρή προς το παρόν, αλλά μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων και η σχετική πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να εμποδίσει περεταίρω την ανάκαμψη.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia