Τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει να βιώσει το αμερικανικό χρηματιστήριο τέτοιο υψηλό ρυθμό προσέλκυσης δημοσίων εγγραφών από την Ευρώπη, καθώς οι υψηλές επιδόσεις της αμερικανικής αγοράς προσελκύουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Πραγματικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, τα ευρωπαϊκά IPOs στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα φέτος 9,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2000, που αντανακλά το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εταιρειών για μια θέση στο αμερικανικό ταμπλό.

Τελευταία παραδείγματα, μάλιστα, αποτελούν η σημερινή ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων On Holding AG, που στηρίζεται από τον διάσημο τενίστα Ρότζερ Φέντερερ, για εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά και η ανάλογη ανακοίνωση, την Παρασκευή, από το ορυχείο crypto της Argo Blockchain Plc.

Η τάση αυτή έχει προφανώς γίνει αντιληπτή από τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων που προσπαθούν να περάσουν στην αντεπίθεση και με την κατάλληλη κυβερνητική στήριξη. Για παράδειγμα το βρετανικό χρηματιστήριο προσανατολίζεται σε μια αλλαγή των κανονισμών που θα αφορούν στοχευμένα τις τεχνολογικές εταιρείες, ενώ στη Γερμανία κερδίζει έδαφος η συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας χρηματιστηριακής πλατφόρμας που θα απευθύνεται σε εγχώριες start ups.

Βέβαια, το τοπίο στο διεθνή κλάδο των IPOs έχει διαταραχθεί εσχάτως με αφορμή την στροφή των κινεζικών ομίλων και δη, του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες αναγκάστηκαν να… σηκώσουν χειρόφρενο στις εισαγωγές σε ξένα χρηματιστήρια φοβούμενες την οργή του Πεκίνου. Για το πρώτο μισό του έτους το ρεκόρ στις δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην εισροή κινεζικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την Dealogic, μέχρι τώρα φέτος συνολικά 37 κινεζικές εταιρείες συγκέντρωσαν περίπου 12,6 δισ. δολάρια μέσα από δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους τα σκήπτρα ανήκουν βέβαια το πολύκροτο listing της Didi, τον Ιούνιο, που απέφερε 4,4 δισ. δολάρια αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή κινεζικής εταιρείας από την εισαγωγή της Alibaba, το 2014.

Η αλλαγή στο τοπίο των κινεζικών IPOs κατέστησε ακόμη πιο σημαντική την αναμέτρηση για την προσέλκυση των ευρωπαϊκών δημοσίων εγγραφών, που οι ευρωπαϊκές αγορές θέλουν να κρατήσουν και το αμερικανικό χρηματιστήριο να διεκδικήσει.

Η μέχρι τώρα αναμέτρηση βγάζει κερδισμένη τη Νέα Υόρκη και η ροή αυτή δεν φαίνεται πως θα σταματήσει. Δημοσιεύματα, την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πως η ολλανδική εταιρεία εμφιάλωσης Refresco ενδιαφέρεται για εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Επίσης και η ιταλική εταιρεία αεροναυπηγικής Leonardo SpA έχει επιβεβαιώσει πως κρατά ζωντανό το σχέδιο για εισαγωγή της θυγατρικής της DRS, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτρονικής άμυνας, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές