Σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια θα μοιράσουν φέτος οι εταιρείες στους μετόχους τους διεθνώς, φτάνοντας έτσι πολύ κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύει το CNBC, η καταβολή μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε άλμα 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι στα 471,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις κατά 6,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2019.

Λεφτά υπάρχουν… και θα μοιραστούν 

Συγκεκριμένα, το 84% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο είτε διατήρησε τα μερίσματα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είτε κυρίως προχώρησε σε αύξηση τους, καθώς η ισχυρή αύξηση στα οικονομικά αποτελέσματα ώθησε τις εταιρείες να αποδεσμεύσουν «παγωμένα» κεφάλαια ή και να εκδώσουν νέα ειδικά μερίσματα προκειμένου να «επιβραβεύσουν» τους μετόχους τους, οι οποίοι επέδειξαν υπομονή κατά τη δύσκολη περσινή χρονιά.

Με βάση την επίδοση αυτή η επιστροφή των χρημάτων προς τους μετόχους θα ανέβει συνολικά στα 1,39 τρισ. δολάρια για το σύνολο της χρονιάς, ήτοι μόλις 3% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες η ψαλίδα θα κλείσει τελείως.

«Η ανάκαμψη ήταν πολύ πιο ισχυρή από ότι είχαμε προβλέψει και νομίζω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως βλέπουμε τις εταιρείες να αισθάνονται πως είναι αρκετά δυνατές για να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους» επεσήμανε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Τζέιν Σουμέικ της Janus Henderson.

Τα σκήπτρα στην Samsung

Μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών, η Samsung εκτόπισε την Nestle ως η εταιρεία που προσέφερε το μεγαλύτερο μέρισμα κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την υπόλοιπη πεντάδα να συμπληρώνεται από την Rio Tinto, την Sberbank και την Sanofi. Συγκεκριμένα, νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας μοίρασε συνολικά 12,2 δισ. δολάρια στους μετόχους του.

Αν και σε επίπεδο κλάδων, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν οι εταιρείες ορυχείων, οι οποίες χάρη στην έκρηξη της κερδοφορίας που κατέγραψαν με φόντο το ράλι των διεθνών τιμών των commodities, επέλεξαν να προσφέρουν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους τους. Μετά τις εταιρείες ορυχείων ακολούθησαν οι βιομηχανίες και οι εταιρείες μη απαραίτητων καταναλωτικών προϊόντων.

Κερδισμένες οι ανεπτυγμένες αγορές 

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η καταβολή μερισμάτων στη Βρετανία αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 60,9% και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 66,4%. Αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ κατέγραψε και η διανομή μερισμάτων στη βόρειο Αμερική, με πρωταγωνιστή τον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) η αύξηση ανήλθε σε 45%, για το τρίτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο άλμα να καταγράφεται σε Νότιο Κορέα και Αυστραλία. Ειδικά για την Ιαπωνία η αύξηση των μερισμάτων σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 11,9%.

Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές ήταν πολύ πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα η καταβολή μερισμάτων να μειωθεί κατά 3,2% και με μόλις το 56% των επιχειρήσεων του αναπτυσσόμενου κόσμου να προχωρά σε αύξηση ή διατήρηση των μερισμάτων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως