Σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια θα μοιράσουν φέτος οι εταιρείες στους μετόχους τους διεθνώς, φτάνοντας έτσι πολύ κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύει το CNBC, η καταβολή μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε άλμα 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι στα 471,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις κατά 6,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2019.
Λεφτά υπάρχουν… και θα μοιραστούν
Συγκεκριμένα, το 84% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο είτε διατήρησε τα μερίσματα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είτε κυρίως προχώρησε σε αύξηση τους, καθώς η ισχυρή αύξηση στα οικονομικά αποτελέσματα ώθησε τις εταιρείες να αποδεσμεύσουν «παγωμένα» κεφάλαια ή και να εκδώσουν νέα ειδικά μερίσματα προκειμένου να «επιβραβεύσουν» τους μετόχους τους, οι οποίοι επέδειξαν υπομονή κατά τη δύσκολη περσινή χρονιά.
Με βάση την επίδοση αυτή η επιστροφή των χρημάτων προς τους μετόχους θα ανέβει συνολικά στα 1,39 τρισ. δολάρια για το σύνολο της χρονιάς, ήτοι μόλις 3% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες η ψαλίδα θα κλείσει τελείως.
«Η ανάκαμψη ήταν πολύ πιο ισχυρή από ότι είχαμε προβλέψει και νομίζω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως βλέπουμε τις εταιρείες να αισθάνονται πως είναι αρκετά δυνατές για να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους» επεσήμανε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Τζέιν Σουμέικ της Janus Henderson.
Τα σκήπτρα στην Samsung
Μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών, η Samsung εκτόπισε την Nestle ως η εταιρεία που προσέφερε το μεγαλύτερο μέρισμα κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την υπόλοιπη πεντάδα να συμπληρώνεται από την Rio Tinto, την Sberbank και την Sanofi. Συγκεκριμένα, νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας μοίρασε συνολικά 12,2 δισ. δολάρια στους μετόχους του.
Αν και σε επίπεδο κλάδων, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν οι εταιρείες ορυχείων, οι οποίες χάρη στην έκρηξη της κερδοφορίας που κατέγραψαν με φόντο το ράλι των διεθνών τιμών των commodities, επέλεξαν να προσφέρουν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους τους. Μετά τις εταιρείες ορυχείων ακολούθησαν οι βιομηχανίες και οι εταιρείες μη απαραίτητων καταναλωτικών προϊόντων.
Κερδισμένες οι ανεπτυγμένες αγορές
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η καταβολή μερισμάτων στη Βρετανία αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 60,9% και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 66,4%. Αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ κατέγραψε και η διανομή μερισμάτων στη βόρειο Αμερική, με πρωταγωνιστή τον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) η αύξηση ανήλθε σε 45%, για το τρίτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο άλμα να καταγράφεται σε Νότιο Κορέα και Αυστραλία. Ειδικά για την Ιαπωνία η αύξηση των μερισμάτων σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 11,9%.
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές ήταν πολύ πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα η καταβολή μερισμάτων να μειωθεί κατά 3,2% και με μόλις το 56% των επιχειρήσεων του αναπτυσσόμενου κόσμου να προχωρά σε αύξηση ή διατήρηση των μερισμάτων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα