Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, της χειρότερης για τις ευρωπαϊκής αγορές από το Φεβρουάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600  έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 471,88 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου να ηγούνται των κερδών με απόδοση 2,2%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.109,02 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 0,28% και έκλεισε στις 15.852,79 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο κατά 0,98% στις 6.683,1 μονάδες. Με κέρδη έκλεισε στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κάθως τερμάτισε στις 26.046,03 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,49%.

Στο πράσινο έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, καθώς ο Hang Seng στο Χονγκ Κόνγκ ανέκαμψε από τις αρνητικές τάσεις που επικρατούσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, με το επενδυτικό κλίμα να δείχνει βελτιωμένο και όλους τους επιμέρους δείκτες να προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν από την απότομη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές είχαν εστιάσει σε θέματα όπως η παγκόσμια νομισματική πολιτική, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ασφυκτικός εποπτικός κλοιός της Κίνας στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης παρέμεινε και τον Αύγουστο η οικονομία της ευρωζώνης, αν και με μειωμένη δυναμική σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες, διαμορφώθηκε σε 59,5 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 60,2 μονάδων τον Ιούλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς η έλλειψη προσωπικού και τα ζητήματα προμήθειας υλικών είχαν αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο σύνθετος PMI IHS Markit/CIPS μειώθηκε στους 55,3 από 59,2 τον Ιούλιο, την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και τη χαμηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson οι εταιρείες στους μετόχους τους διεθνώς θα μοιράσουν φέτος σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια, φτάνοντας έτσι πολύ κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύει το CNBC, η καταβολή μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε άλμα 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι στα 471,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις κατά 6,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2019.

Η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsburys έκλεισε με κέρδη που ξεπέρασαν το 15%, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον εξαγοράς απόPrivate Equity εταιρείες. Στο κάτω μέρος των αποδόσεων του πανευρωπαϊκού δείκτη, βρέθηκε η μετοχή της ελβετικής Cembra Money Bank με απώλειες 30% καθώς διέκοψε τη συνεργασία στο πλαίσιο πιστωτικής κάρτας με την επίσης ελβετική εταιρεία λιανεμπορίου Migros.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές