Συνεχίζεται, αν και ασθενέστερη, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούλιο του 2021. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ οφείλεται, εν μέρει, στη σταθερή πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού και στις βελτιωμένες προσδοκίες και συνθήκες που αυτή δημιουργεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο  Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 13.4% τον Ιούλιο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 111.5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 14.5% τον Ιούνιο και 14.0% το Μάϊο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου και Ιουλίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν οι αφίξεις τουριστών, οι οποίες παρουσιάζουν μια σχετικά καλή -τουριστικά- εικόνα του Ιουλίου εν  μέσω πανδημίας, καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.

Πάρα ταύτα, η μικρότερη σχετική αύξηση του Δείκτη τον Ιούλιο αντικατοπτρίζει τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, και ως εκ τούτου, τη  συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώνεται και στην ασθενέστερη βελτίωση που κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς και στην επιδείνωση του ΔΟΚ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εν μέσω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών.

Παράλληλα, αν και θετικός, ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης καταγράφηκε και στο συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, ενώ αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης καταγράφουν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες τον Ιούλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ