Πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όπως δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «αυτό το καθεστώς ύψους 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για δάνεια. Το καθεστώς θα βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να καλύψουν τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το κυπριακό μέτρο στήριξης

Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έξαρση του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν διαταραχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, το καθεστώς:

i) αφορά νέα δάνεια με ελάχιστη ληκτότητα τρεις μήνες και μέγιστη ληκτότητα έξι έτη·

ii) προβλέπει κάλυψη της εγγύησης έως 70 % του αρχικού κεφαλαίου του δανείου·

iii) προβλέπει ελάχιστη αμοιβή για την εγγύηση·

iv) περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη διοχετεύεται αποτελεσματικά από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους δικαιούχους που την έχουν ανάγκη·

v) διασφαλίζει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή