Το 2020, η τουριστική βιομηχανία υπέστη καίριο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ σε ελεύθερη πτώση κατά 52% σε σύγκριση με το 2019.

Δεδομένου ότι η εποχικότητα ήταν πάντα καθοριστικός παράγοντας για τον κλάδο, το 2020 παράλληλα με τη συνολική μείωση του τουρισμού, το χαρακτηριστικό αυτό εντάθηκε.

Η βασική περίοδος μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν εξαιρετικά ήρεμη το 2020, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών καθώς και άλλων προληπτικών-περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν ως απάντηση.

Λιγότερο από το 3% όλων των τουριστικών διανυκτερεύσεων του 2020 καταγράφτηκε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, έναντι 15% το ίδιο διάστημα του 2019.

Οι -σχεδόν ανύπαρκτες- τουριστικές ροές της άνοιξης «μαζεύτηκαν» στους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι περιορισμοί ήρθησαν σε μεγάλο βαθμό στις περισσότερες χώρες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε το 42% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 32% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου του 2019.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τουρισμό το φθινόπωρο του 2020 ήταν λιγότερο έντονος σε σύγκριση με τη δραματική μείωση της άνοιξης. Το ποσοστό του τριμήνου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου επί των ετήσιων διανυκτερεύσεων διαμορφώθηκε σε 13% – σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το 20% του 2019.

Οι τουριστικές ροές το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, τους μήνες δηλαδή πριν από την επέλαση της πανδημίας στην Ευρώπη, ήταν σχετικά φυσιολογικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι αντιπροσώπευαν το 20% των ετήσιων διανυκτερεύσεων, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στους άλλους δέκα μήνες του 2020, έναντι 9% το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή