Με περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά μηνιαίας παρακράτησης, θα επιστραφούν στον e – ΕΦΚΑ τα επιπλέον χρήματα που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για ευνοϊκότερη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το επικουρικό ταμείο ( Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά), προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή των ποσών που χορηγήθηκαν χωρίς να τα δικαιούται οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το νόμο 4611/19 ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Στην νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται ότι το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη – για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων – ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών, ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Ακόμη προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής). Το ποσό της μηνιαίας δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, περικόπηκαν – αιφνιδιαστικά – τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει

Αντιστοίχως για 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του δημοσίου, ο ΕΦΚΑ έχει θέσει προθεσμία να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου, θα μειωθούν κατά 50%.

Και στις δύο περιπτώσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα παρακρατηθούν τα επιπλέον χρήματα που έχουν καταβληθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά