
Σε αύξηση της φορολόγησης για τη χρηματοδότηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και το κράτος πρόνοιας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν ακόμη και από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα δρομολογήσει ένα νέο ασφαλιστικό τέλος υγείας και κράτους πρόνοιας ύψους 1,25% επί των καθαρών εισοδημάτων όλων των πολιτών, καθώς και επί των διανεμόμενων μερισμάτων των επιχειρήσεων.
Από το νέο φόρο εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν πάνω από 30 δισ. στερλίνες μέσα στην επόμενη τριετία προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS), ενώ μακροχρόνια θα χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας για διορθωθούν τα προβλήματα και τα κενά που παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία.
Πραγματικά, όπως επεσήμανε ο κύριος Τζόνσον κατά την ομιλία του στη Βουλή «δεν μπορούμε να πληρώσουμε για την πανδημία χωρίς να πάρουμε τις δύσκολες αλλά υπεύθυνες αποφάσεις που χρειάζονται για να την χρηματοδοτήσουμε». Μάλιστα, για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, το κόστος θα επιβαρύνει τους πάντες και αναλογικά αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Προσπαθώντας να απωθήσει τις αντιδράσεις ο κ. Τζόνσον υποστήριξε πως το 14% των πολιτών με υψηλότερα εισοδήματα θα καταλήξουν ουσιαστικά να καλύψουν περίπου το μισό από το συνολικό κονδύλι που θα συγκεντρωθεί από τον νέο φόρο.
Τον περασμένο μήνα μια ανάλυση του ιδρύματος The Nuffield Trust διαπίστωσε πως περίπου 1,2 εκατ. Βρετανοί χρειάζεται να περιμένουν πάνω από έξι μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες του συστήματος υγείας, όπως καρδιολογικά χειρουργεία.
Αν και η Ντάουνινγκ Στριτ ήθελε να δρομολογήσει μέτρα για να βελτιωθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ήταν ανένδοτος πως δεν πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα, καθώς το δημόσιο χρέος έχει διευρυνθεί λόγω των μέτρων στήριξης στης πανδημίας. Μάλιστα στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί στις 27 Οκτωβρίου αναμένεται ευρύτερο… συμμάζεμα των δημοσιονομικών στοιχείων. Έτσι, η αύξηση της φορολόγησης ήταν μονόδρομος παρά την έντονη αντίδραση των βουλευτών και τις ενστάσεις που εκφράστηκαν ακόμη και από στελέχη των Τόρις.
Το τελευταίο έχει να κάνει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος που όριζαν πως η νέα κυβέρνηση των συντηρητικών δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων.
Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, ο Μπορίς Τζόνσον θα καταφέρει να αποσπάσει το «ναι» της Βουλής, διαθέτοντας αυξημένη πλειοψηφία 80 εδρών, όμως είναι εξαιρετικά πιθανή η διαρροή ψήφων από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, γεγονός που θα προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει, αν και με επιφυλάξεις, μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, αρκεί να φέρει πράγματι βελτιώσεις στο κράτος πρόνοιας και τη λειτουργία του NHS.


Latest News

Ο πρώην CEO της Goldman Sachs στο «τιμόνι» της Carlyle;
Οι συζητήσεις και οι χρόνιες διαμάχες εντός της εταιρείας

«Πόλεμος» μετόχων για τον «θρόνο» της Disney
Η μάχη για τα ποσοστά είναι κρίσιμη, καθώς θα κρίνει ποιος θα κάνει «κουμάντο» στην Disney

Κίνηση «έκπληξη» από την Ferrari - Μοιράζει γενναία bonus στους εργαζόμενους
Η διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία μετά τα κέρδη ρεκόρ που εμφάνισε την περσινή χρονιά επιβραβεύει τους υπαλλήλους της

Σε ποια σημεία της πόλης βρίσκουν οι άνθρωποι την ευτυχία
Μια ανάλυση των tweets μέσω γεωγραφικής ετικέτας αποκαλύπτει μια σειρά συναισθημάτων, ανάλογα με το πού βρίσκεστε σε μια πόλη

Γιατί καταρρέουν Apple, Amazon, Alphabet- Φωτεινές εξαιρέσεις Microsoft και Meta
Κόλαφος τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακίνωσαν οι τρεις κολοσσοί της τεχνολογίας

Γιατί ο 92χρονος «σοφός της Όμαχα» θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι αναμφισβήτητα ο πιο πολυσυζητημένος επενδυτής της αγοράς μετοχών της εποχής μας

Η μετοχή της Alphabet «καταρρέει» - Κόλαφος τα οικονομικά της αποτελέσματα
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χρόνο νωρίτερα

Επενδύσεις-ρεκόρ στη Σαγκάη το 2022 - Πώς κινείται η κινεζική οικονομία
Οι αλλαγές σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, μικροκυκλώματα και εισαγωγές

Από σύζυγος του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πρωταθλήτρια» στο ευρωπαϊκό real estate
Η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο νυν σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ από τις επιδόσεις τους στο ευρωπαϊκό real estate, με τις φήμες για ξέπλυμα χρήματος να δίνουν και να παίρνουν

Γιατί οι Ασιάτες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της συνταξιοδότησης
Την ώρα που οι Γάλλοι απεργούν για να μην παραταθεί ο εργασιακός τους βίος κατά δύο έτη, οι Ασιάτες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα