Σταθερά σε πορεία ανάκαμψης παραμένει η οικονομία της Ευρωζώνης έχοντας αφήσει πίσω της τα χειρότερα της κρίσης, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία από την Eurostat. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στο ευρώ που ενισχύθηκε τόσο έναντι του δολαρίου όσο και της στερλίνας και του γιεν.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά την απογοητευτική υποχώρηση κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, η αναθεώρηση στο 2,2% από το αρχικά εκτιμώμενο 2% σημαίνει ότι ο δείκτης τελικά διαμορφώθηκε πάνω και από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή φτάνοντας το 14,3%, αν και συνολικά η επίδοση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προς της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Το άλμα στους ρυθμούς ανάπτυξης αποδόθηκε στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών (και δη, στον κλάδο των υπηρεσιών) που αυξήθηκαν κατά 3,7% στην Ευρωζώνη και κατά 3,5% στην Ε.Ε.). Μάλιστα, με τα δεδομένα από το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών να παραμένουν θετικά, οι αναλυτές αναμένουν μια πολύ καλή επίδοση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Μεταξύ των κρατών μελών, την καλύτερη επίδοση σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε η Ιρλανδία (6,3%) ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (4,9%), τη Λετονία (4,4%) και την Εσθονία (4,3%). Υποχώρηση του ΑΕΠ κατέγραψαν μόνο η Μάλτα (-0,5%) και η Κροατία (-0,2%).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,8% στην Ε.Ε. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,2% στην Ε.Ε.
Αναφορικά με την εικόνα στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,7% για το δεύτερο τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην Ε.Ε., σε αντίθεση με την υποχώρηση κατά 0,2% που είχε καταγράψει η απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο, σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Τα θετικά αυτά στοιχεία είχαν άμεσα θετικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,1% στα 1,1874 έναντι του δολαρίου, κατά 0,2% στις 0,8594 στερλίνες έναντι του βρετανικού νομίσματος και κατά 0,2% στα 130,57 έναντι του ιαπωνικού γιεν.
Latest News
«Φυτοζωεί» η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας - Μόλις 7 νέα επιβατικά αεροπλάνα
Οι κυρώσεις ήταν τόσο αυστηρές για τη Ρωσία που έφεραν την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα της επιβίωσης
Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση
O Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street - Χτύπησε το κουδούνι σε πανηγυρικό κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα εγκαινιάσει «μια οικονομία που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί κανείς»
Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο
Το 2023, περισσότεροι από 75.000 επιβάτες της Emirates αναχωρούσαν καθημερινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Ανησυχία Λαγκάρντ για ανάπτυξη - Τι είπε για δασμούς Τράμπ και μείωση 0,5% στα επιτόκια
Η Λάγκαρντ εξήγησε τους λόγους που το δ.σ αποφάσισε την παραδοσιακά ήπια μείωση - Οι αβεβαιότητες και η αναθεώρηση για την ανάπτυξη
Η σειρά του Ζάκερμπεργκ - Δωρίζει 1 εκατ. για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
Οι εντάσεις ανάμεσα στον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανήκουν στο παρελθόν
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς