Κυβέρνηση προσωρινού χαρακτήρα ανακοίνωσαν νωρίτερα οι Ταλιμπάν. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, οι Ταλιμπάν θα προχωρούσαν στον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε ο Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ, συνιδρυτής και επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης.
Αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.
Άλλοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μουλά Γιακούμπ, γιο του Μουλά Ομάρ, ως υπουργό Άμυνας και τον Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι ως δεύτερο αναπληρωτή.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, είναι γνωστά ονόματα των Ταλιμπάν και δεν υπάρχει όνομα κάποιου από άλλες οργανώσεις ή κινήματα του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο ζητά επισταμένως η διεθνής κοινότητα.
Πάντως, από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν ένα ξεχωρίζει ήδη: Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών, Σιρατζουντίν Χακάνι. Κι αυτό διότι ο Χακάνι έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως διεθνής τρομοκράτης, με το FBI να τον έχει επικηρύξει με έως 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.
The #Taliban just named Sirajuddin Haqqani as acting interior minister. He’s wanted by FBI for questioning over a January 2008 attack on a hotel that killed a US citizen; maintains close ties to #AlQaeda; & is the subject of a Reward For Justice for up to $5 million. #Afghanistan pic.twitter.com/KbUqKE5bmr
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) September 7, 2021
Ο Χακάνι καταζητείται για την επίθεση του 2008 σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός.
Επίσης φέρεται να συμμετείχε σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να έχει συμμετάσχει σε σχέδιο δολοφονίας του τότε προέδρου του Αφγανιστάν Χαμπίντ Καρζάι το 2008.