Δια πυρός και σιδήρου πέρασαν σήμερα οι 900 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και «επισκέφθηκε» τα επίπεδα των 894 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης τελικά κατάφερε να επανέλθει και να κλείσει στις 905, με τις απώλειες μάλιστα να περιορίζονται στο 0,42% (με 63,8 εκατ. ευρώ τζίρο).

Δεν κατάφερε όμως να διακόψει την πτωτική πορεία του Σεπτεμβρίου, ο οποίος τείνει να μετατραπεί σε μήνα που θα αναιρέσει τη θετική τάση που δομήθηκε τον Αύγουστο. Και αυτό γίνεται την ώρα που επιβεβαιώνεται τόσο η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, όσο και οι σημαντικές επιδόσεις που εμφανίζουν σειρά εισηγμένων, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του εξαμήνου, αλλά και την ώρα που η Morgan Stanley επιβεβαίωσε ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι διαπραγματεύσιμες 0,3 ως 0,5 φορές της λογιστικής τους αξία για το 2022, συστήνοντας τοποθετήσεις ανάλογες της αγοράς (equal weight) για την Alpha Bank και την Πειραιώς και «αύξηση θέσεων» (overweight), για τη μετοχή της Eurobank.

«Γύρισε την πλάτη» στο ΑΕΠ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αγνόησε λοιπόν «επιδεικτικά» τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών και προτίμησε να συνταχθεί με το αρνητικό κλίμα της Ευρώπης, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν δεν αποκλείεται να υπάρξει μεταβολή στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής. Και στο υποθετικό ερώτημα πώς θα μπορούσε μια πιθανή μεταβολή να επηρεάσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η απάντηση είναι στην επιδείνωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (στο 0,86% το ελληνικό 10ετές, από 0,55% στα μέσα Αυγούστου).

Ισχυρές πιέσεις στην Εθνική

Σε επίπεδο τίτλων, η αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν σήμερα η Εθνική , η οποία έκλεισε με απώλειες 3,32%, με τη ΔΕΗ, τη Motor Oil, τον Μυτιληναίο και την Πειραιώς να συμβάλουν με την άνω του 1% πτώση τους στην πτωτική εικόνα της αγοράς.

Όμως ΟΠΑΠ και Coca Cola με το ειδικό τους βάρος κατάφεραν να υψώσουν αναχώματα, καθώς έκλεισαν με κέρδη 1,71% και 1,29% αντίστοιχα, ενώ θετικά συνέβαλε και η άνοδος σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αξιοσημείωτο το αμετάβλητο κλείσιμο και της Eurobank, από το -3,34% ενδοσυνεδριακά), όπως και τα 5 εκατ. τεμάχια στον όγκο της Alpha Bank, από τα συνολικά 29 εκατ. της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών