Η Exscientia, εταιρεία που έχει την έδρα της στην Οξφόρδη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε τετραετή συμφωνία αξίας έως και 70 εκατομμυρίων δολαρίων με το Bill & Melinda Gates Foundation.

Η start-up εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται την BenevolentAI, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος της χρηματοδότησης προκειμένου να αναπτύξει νέα αντιιικά χάπια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της Covid-19 αλλά και τον περιορισμό της διάδοσης μελλοντικών πανδημιών.

Η Exscientia επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών που αντιμετωπίζουν την Covid-19 αλλά και ασθένειες από άλλους κορωνοϊούς, καθώς επίσης τη γρίπη και τον ιό Nipah, που μεταδίδεται από ζώα (όπως νυχτερίδες ή χοίρους) σε ανθρώπους, και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

«Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων ευρέος φάσματος για την επέκταση του οπλοστασίου μας ενάντια στους ιούς και τις μεταλλάξεις τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exscientia, Άντριου Χόπκινς.

«Θεραπείες μικρού μορίου»

Οι «θεραπείες μικρού μορίου» της Exscientia στοχεύουν στην καταπολέμηση των τμημάτων των ιών που είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες που θεωρητικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς ιούς.

«Η θεραπεία μικρού μορίου θα μπορούσε να προσφέρει μια ανώτερη προσέγγιση για την προστασία της παγκόσμιας υγείας», δήλωσε η Ντενίζ Μπαρό, διευθύντρια διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Exscientia.

Ενώ τα εμβόλια παρείχαν στους πληθυσμούς προστασία έναντι της Covid, υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων θεραπειών για ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στην ασθένεια.

Η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης, που αποτελεί το μόνο αντιικό φάρμακο που έχει εγκριθεί για θεραπεία έναντι της  Covid, δεν είναι τέλεια και πολλοί γιατροί βασίζονται σε φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη ή ορισμένες θεραπείες αντισωμάτων.

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Η Exscientia ισχυρίζεται ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων έως και 80%.

Η εταιρεία, η οποία υπέγραψε συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb, διαθέτει ήδη πολλά φάρμακα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές. Δύο από τα φάρμακα της τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία ψυχιατρικών καταστάσεων, για παράδειγμα, δοκιμάζονται σε συνεργασία με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Sumitomo Dainippon Pharma. Υπάρχει επίσης ένα αντικαρκινικό φάρμακο που η Exscientia έχει αναπτύξει ανεξάρτητα.

Το Ίδρυμα Γκέιτς έχει λάβει ένα άγνωστο ποσοστό στην εταιρεία προκειμένου να προβεί στην επένδυση, η οποία είναι η δεύτερη στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, τον περασμένο Μάιο, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 27 χρόνια γάμου, αλλά αμφότεροι διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο ίδρυμα Γκέιτς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη