Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην αγορά των containers καθώς εταιρείες liners αρχίζουν να ανακοινώνουν παρέμβαση στους ναύλους, κάνοντας λόγο για «πάγωμα» ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικάνοι «επιστρατεύουν» μεγάλες αμερικάνικες αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες όπως τις WallMart, Amazon, IKEA, με σκοπό να πιέσουν το μεταφορικό κόστος.

Όπως έγραψε ήδη ο ot.gr η γαλλική CMA CGM ανακοίνωσε πάγωμα των ναύλων στην spot αγορά μέχρι και τον Φεβρουάριο ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η Γερμανική HAPAG-Lloyd που δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο περαιτέρω αυξήσεων για μερικές εβδομάδες.

Οι ανακοινώσεις για «πάγωμα» των ναύλων ήρθαν, μια δυο μέρες, μετά το Fifth Global Maritime Regulatory Summit που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, και το συναποτελούν αξιωματούχοι από την ΕΕ, την Κίνα και τις ΗΠΑ . Στη συνάντηση συζητήθηκαν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, οι εξελίξεις από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο διεθνής τομέας των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων και ευρύτερα η θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η πανδημία παρουσίασε εξαιρετικές προκλήσεις για τις εταιρείες τακτικών γραμμών και την εφοδιαστική αλυσίδα και αντάλλαξαν απόψε σχετικά με τις αντίστοιχες ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί το 2023 στην Κίνα.

Τυπική η ανακοίνωση της ΕΕ, ωστόσο από την πλευρά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της Federal Maritime Commission που συμμετείχε στην συνάντηση, συνοδεύτηκε και από δηλώσεις του προέδρου της Daniel B. Maffei που ανέφερε ότι η επίδοση των θαλασσίων μεταφορών στην κάλυψη της σε ιστορικά επίπεδα αυξημένης ζήτησης και το ασυνήθιστα υψηλό κόστος για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων ενδιαφέρουν και απασχολούν τις ρυθμιστικές αρχές, τους νομοθέτες και το κοινό παγκοσμίως. Η συνεδρίαση της Global Regulatory Summit έδωσε στις βασικές αρχές ανταγωνισμού που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και την ευκαιρία να ανταλλαγούν πληροφορίες σχετικά με το τι παρατηρούν οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και να συγκριθούν τα συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά των μεταφορέων.

Αποφασισμένοι όπως φαίνεται οι Αμερικάνοι να πιέσουν για μείωση του μεταφορικού κόστους, δεδομένου ότι και οι ίδιοι δεν «συμμετέχουν» με ναυτιλιακές εταιρείες στη μεταφορά, προχώρησαν ένα ακόμη βήμα κι συνέστησαν στο πλευρό της Federal Maritime Commission, την National Shipper Advisory Committee, στην οποία συμμετέχουν 24 μέλη και είναι μεταξύ αυτών όλοι οι μεγάλοι εισαγωγείς και εξαγωγείς των ΗΠΑ όπως, WallMart, Amazon, IKEA, American Commodity Company, Wayfair, Cargill, Wine and Spirts Shippers Association, κ.λ.π

«Οι τρέχουσες προκλήσεις στις μεταφορές εμπορευμάτων έδειξαν πόσο προνοητική ήταν η συνάδελφός μου Rebecca Dye που συνέστησε στο συμβούλιο, να συστήσει αυτή τη Shipper Advisory Committee στο FMC. Εγώ και τα άλλα μέλη του συμβουλίου χρειαζόμαστε ταχεία πρόσβαση στις αντιλήψεις των εισαγωγέων και των εξαγωγέων που ασχολούνται με την πραγματικότητα στις θαλάσσιες μεταφορές καθημερινά. Χρειαζόμαστε επίσης βοήθεια και οδηγίες και για όσους βρίσκονται εκτός του FMC για να βελτιώσουμε το σύστημα και να το κάνουμε ευκολότερο, πιο δίκαιο και αποδοτικότερο για τους Αμερικανούς μεταφορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του FMC Daniel B. Maffei.

Η FMC έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ελέγχους αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες σε περιπτώσεις συμφόρησης και καθυστερήσεων στην εκφόρτωση για να διαπιστώσει κατά πόσο αυτές οι χρεώσεις είναι δίκαιες. Επίσης έχει ζητήσει και την παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν.
Επισημαίνεται ότι o δείκτης World Container Index του οίκου Drewry που αποτυπώνει τους μέσους ναύλους στα containers σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε επιπλέον 1% την προηγούμενη εβδομάδα και πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τα 10.000 δολ στα 10.083,84 δολ ανά «κουτί» (feu) 40 ποδιών, ενώ ο μέσος ναύλος των τελευταίων πέντε χρόνων όπως τον αποτυπώνει ο δείκτης είναι στα 2.327 δολ.

Η επίδοση αυτή σημαίνει μια άνοδο κατά 309% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Ένα container για να πάει από τη Σανγκάη στο Ρότερνταμ στοιχίζει 14.287 δολ. Επίσης ένα «κουτί» 40 ποδιών από την Σανγκάη στο Λος Αντζελες κοστίζει 11.509 δολ μια αύξηση κατά 199% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Επί της ουσίας για πολλά προϊόντα το κόστος μεταφοράς τους ανά container μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ την αξία τους

To πρόβλημα όμως σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών έγκειται στην απότομα αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών και κυρίως των Αμερικάνων.

O Morten Engelstoft, chief executive της APM Terminals θυγατρικής της Maersk, μιλώντας στους Ft πρόσφατα έκανε λόγο για «φαύλο κύκλο» και για να σπάσει αυτός ζήτησε χαμηλότερη ζήτηση από τους καταναλωτές, ώστε να δώσει χρόνο στην εφοδιαστική αλυσίδα να ισορροπήσει

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 20% τον προηγούμενο χρόνο και 11,5% πάνω από το 2019 καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν τα χρήματα τους λόγω της πανδημίας όχι σε υπηρεσίες αλλά σε προϊόντα, αναφέρει.

Επίσης η Bimco αναφέρει σε πρόσφατο report ότι το κλείσιμο των λιμένων που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 από την πλευρά των εξαγωγών καθώς και προβλήματα χωρητικότητας από την πλευρά των εισαγωγών συμβάλλουν στο να μπλοκάρουν τα πλοία σε ουρές ρεκόρ και να λείπουν προγραμματισμένες κλήσεις λιμένων κατά εβδομάδες.

Στα τέλη Αυγούστου, πάνω από 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων περίμεναν έξω από τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Επίσης η διακοπή του COVID-19 σε μεγάλα λιμάνια της Κίνας και του Βιετνάμ είχε επίσης ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές πλοίων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Οι καθυστερήσεις σημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα πλοία για τη διατήρηση των προγραμματισμένων πλόων. Η Alphaliner υπολόγισε ότι ο αριθμός των πλοίων στις δύο κύριες διαδρομές ανατολής-δύσης (Άπω Ανατολή προς Ευρώπη και Άπω Ανατολή προς Βόρεια Αμερική) αυξήθηκε σε 10,12 εκατομμύρια TEU την 1η Ιουλίου 2021, αντιπροσωπεύοντας το 41,4% της συνολικής χωρητικότητας του στόλου από 34,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το capacity στη γραμμή Άπω Ανατολής προς την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 19,7% το τελευταίο έτος σε 5,25 εκατομμύρια TEU, ενώ στη γραμμή της Άπω Ανατολής προς τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε κατά 30,6%, σύμφωνα πάντα με την Alphaliner.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ