Σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη διεθνή αγορά πετρελαίου προχώρησε η Κίνα. Συγκεκριμένα απελευθέρωσε για πρώτη φορά μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων της με αποκλειστικό στόχο να ρίξει τις διεθνείς τιμές.

Η απόφαση ελήφθη σε ένα διάστημα που η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους (όχι μόνο του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου και του λιγνίτη) σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος σε πολλές επαρχίες, έχουν υποχρεώσει αρκετές κινεζικές βιομηχανίες να προχωρήσουν σε επιβράδυνση ή και προσωρινή διακοπή της παραγωγής τους.

Εξάλλου, η άνοδος των τιμών και η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων πιέζει το κοινό, δημιουργώντας και πολιτικό πρόβλημα στις αρχές.

Έτσι, λοιπόν, η αρμόδια εθνική αρχή ανακοίνωσε πως η χώρα προχώρησε για πρώτη φορά σε χρήση των μέχρι τώρα ανέγγιχτων στρατηγικών της αποθεμάτων, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος είναι «να μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών». Μάλιστα, η αναφορά σε ομαλοποίηση των αποθεμάτων για την εξισορρόπηση της αγοράς ερμηνεύτηκε ως αναλυτές ως ένδειξη πως η κίνηση αυτή θα έχει και συνέχεια.

Τα αποθέματα ως… όπλο

Σημειωτέον πως η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, υπολογίζεται από αναλυτές πως έχει «χτίσει» μέσα στην τελευταία δεκαετία μια ποσότητα στρατηγικών αποθεμάτων που ανέρχεται σε 220 εκατ. βαρέλια αργού.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων γίνεται μόνο για αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές και ελλείψεις στη ροή της προσφοράς ή σε περίπτωση πολέμου. Η Κίνα, με την απόφαση της, γίνεται μια από τις ελάχιστες χώρες που χρησιμοποιούν ευθέως τα αποθέματα τους ως όπλο για να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές. Συνιστά δε, ευθέως μια επίδειξη δύναμης του Πεκίνου προς τις χώρες παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες ημέρες και ο Λευκός Οίκος είχε κάνει έκκληση προς τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τα επίπεδα προσφοράς προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο των διεθνών τιμών που έχουν αυξήσει κάθετα την τιμή της βενζίνης στη χώρα. Όμως, το Πεκίνο υπήρξε πολύ πιο… δυναμικό στην αντίδραση του.

Μικρή αντίδραση στις τιμές 

Πάντως, σε πρώτη φάση η κινεζική πρωτοβουλία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές, κυρίως διότι η αμερικανική παραγωγή παραμένει στον «πάγο» λόγω των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Αϊντα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 77% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει επανέλθει σε λειτουργία, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (η μέχρι τώρα ζημιά υπολογίζεται στα 17,5 εκατ. βαρέλια).

Αποτέλεσμα αυτού είναι η τιμή του μαύρου χρυσού να καταγράφει και σήμερα μικρά κέρδη. Το Brent κινείται στα 72,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 69,49 δολάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει, η Κίνα έχει αρχίσει να κάνει χρήση και των στρατηγικών αποθεμάτων της σε άλλα commodities, κυρίως χαλκού, αλουμινίου αλλά και σιτηρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές