Στα τρέχοντα επίπεδα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την πλάγια κίνηση μεταξύ 900 και 910 μονάδων και αφού πρώτα κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε πάνω στη στήριξη του κατώτατου ορίου της διακύμανσης.

Τελικά, μετά από απώλειες που έφτασαν το 0,58% ενδοσυνεδριακά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη 0,16% στις 906,81 μονάδες, διαφυλάττοντας παράλληλα και τον κινητό μέσο των 30 ημερών, ο οποίος επιβεβαιώνει την βραχυπρόθεσμη θετική τάση.

Η «πικρία» όμως που άφησε για ακόμη μία συνεδρίαση το ΧΑ είναι ότι παρά τα θετικά σχόλια των αναλυτών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με τελευταίο αυτό της Moody’s η οποία εκτιμά ότι ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στα επίπεδα του θετικού σεναρίου φθάνοντας στο 8,2% το 2021 και στο 5,1% το 2022, οι αγοραστές δείχνουν απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο στα επίπεδα κοντά στις 910 μονάδες. Ένα επίπεδο που έχει ταλαιπωρήσει ήδη την αγορά το τελευταίο πεντάμηνο, όταν μάλιστα είναι ένα επίπεδο που απλώς αποτελεί το σκαλοπάτι για τα επόμενα δύο έως τις 930 μονάδες, τα οποία επίσης πρέπει να διαπεραστούν εάν ο γενικός δείκτης θέλει να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευσή του.

Εύθραυστο το διεθνές κλίμα

Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές και δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι ότι ο τόνος στο ΧΑΑ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα και από εκείνον που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες προσπαθούν να διαγνώσουν τις επιπτώσεις που θα έχει ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Federal Reserve φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, το περιβόητο tapering στο μέτωπο των μηνιαίων αγορών τίτλων, γεγονός που θα επηρεάσει τη ροή κεφαλαίων στις αγορές παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι το ΧΑΑ είναι μια περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, κάθε απώλεια πιθανής εισροής κεφαλαίων του στερεί σημαντική ρευστότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει την άνοδο. Έτσι, εάν δεν καταφέρει η Λεωφόρος Αθηνών να προσελκύσει νέα κεφάλαια, η υπέρβαση των τρεχόντων επιπέδων θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ ήταν αυτοί που “αναίρεσαν” τις πιέσεις από Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΕΧΑΕ, καθώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, έναντι άνω του 1% των απωλειών των δεύτερων. Ισχυρά στηρίγματα βρήκε ο γενικός δείκτης και στη Eurobank, τον Μυτιληναίο και τη Βιοχάλκο, έναντι των πιέσεις από Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΘνική και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών