Εμβόλιο για τον κορωνοϊό που χορηγείται ως σπρέι από τη μύτη προσέφερε ανοσία διαρκείας σε πειραματόζωα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε αντίθεση με τα σημερινά ενδομυϊκά εμβόλια, το ρινικό σπρέι επιτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων στον βλεννογόνο της μύτης, το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να περάσει ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει λοίμωξη.

«Παρόλα αυτά, ο εμβολιασμός του βλεννογόνου συναντά εμπόδια λόγω της έλλειψης αποτελεσματικoύ τρόπου χορήγησης του αντιγόνου και της ανάγκης για κατάλληλες ενισχυτικές ουσίες που προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση χωρίς τοξικότητα» λέει ο Νάβιν Βαρανταράζαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Το υποψήφιο εμβόλιο περιέχει τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ως ενισχυτική ουσία χρησιμοποιείται μια πρωτεΐνη που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία έχει πακεταριστεί σε νανοσωματίδια διαμέτρου μόλις 100 νανομέτρων.

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι «το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές, προκαλεί άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος –εντός επτά ημερών- και προσφέρει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2» αναφέρει ο ερευνητής.

Το εμβόλιο είναι σταθερό για 11 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τη διάθεσή του στις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν υποδομές για την αποθήκευση εμβολίων που απαιτούν βαθιά κατάψυξη.

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην εταιρεία AuraVax Therapeutics Inc του δρ Βαρανταράζαν, ο οποίος δηλώνει ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η έρευνα δημοσιεύεται στο iScience των εκδόσεων Cell.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Υγεία
Τι είναι η «πυξίδα φαγητού» – Η νέα ταξινόμηση των τροφών
Επιχειρήσεις |

Τι είναι η «πυξίδα φαγητού» – Η νέα ταξινόμηση των τροφών

Η λεγόμενη «πυξίδα φαγητού» (Food Compass) ταξινομεί τις τροφές από τις χειρότερες έως τις καλύτερες για την υγεία, αποτελώντας έτσι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για εταιρείες τροφίμων, εστιατόρια, καφετέριες κ.α.

Μανωλόπουλος – Ο στόχος για το τείχος ανοσίας δεν επετεύχθη
Επικαιρότητα |

Μανωλόπουλος – Ο στόχος για το τείχος ανοσίας δεν επετεύχθη

«Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την φυσική ανοσία. Αρκετοί θα μολυνθούν, κάποιοι θα φτάσουν στις ΜΕΘ, και θα φτάσουμε στην ανοσία μέσα από αυτό τον έμμεσο, δύσκολο και πολύ δυσάρεστο τρόπο», τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Κορωνοϊός – Τα παιδιά τον μεταδίδουν εξίσου με τους ενηλίκους
Επικαιρότητα |

Κορωνοϊός: Τα παιδιά τον μεταδίδουν εξίσου με τους ενηλίκους

Φέρουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο το οποίο ευτυχώς δεν σχετίζεται με βαρύτερη νόσηση στα ίδια – ωστόσο μπορούν να μεταδώσουν τόσο τα υπάρχοντα όσο και τα αναδυόμενα στελέχη του νέου κορωνοϊού στους γύρω τους πολύ αποτελεσματικά.