Συμφωνία με την ΕΤΕπ για δάνεια που θα προστίθενται ως μόχλευση στο σκέλος των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Χθες έγινε η έγκριση την ΕΤΕπ για την συνεργασία που αφορά ποσό δανείων έως 5 δισ. ευρώ που προστίθεται στους συνολικούς πόρους και κινητοποιεί το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Έτσι  διασφαλίζεται η μόχλευση των 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο συμμετοχής της στη διανομή  των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ και γίνεται έτσι ένα μεγάλο βήμα προς την κινητοποίηση 30 δισ. ευρώ κεφαλαίων, που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή δίνει χώρο στις τράπεζες να εστιάσουν σε χρηματοδοτήσεις προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα, την σκυτάλη θα πάρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), αλλά και οι εμπορικές τράπεζες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τη Δευτέρα αναμένεται, η ανακοίνωση του καταλόγου των 16 παρεμβάσεων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης για το νέο πακέτο έργων προς έγκριση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η αναθεώρηση του σχεδίου θα γίνει όταν θα επανυπολογισθει το Σχέδιο το 2023, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να γίνουν γοργά βήματα με προσαρμογή επενδύσεων.

Τα δάνεια

Αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση  η χρηματοδότηση οικονομίας από τις τράπεζες με το ρόλο τους να θεωρείται κομβικός για τις νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τα δάνεια  που θα δοθούν μέσω εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδότηση θα είναι 50% και  η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως. Προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) και κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα έως τέλη Σεπτεμβρίου οι 15 στόχοι προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Ταμείου περί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ έως τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματικές συμφωνίες με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις.

Εντός των προσεχών ημερών, επίσης, θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης