Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά στο χώρο του real estate.

Οι εταιρείες ακινήτων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε πτυχή της αγοράς, πώλησης και χρηματοδότησης κατοικιών.

Ειδικοί αλγόριθμοι μπορούν τώρα να «διαβάσουν» εκατομμύρια έγγραφα σε δευτερόλεπτα, εξετάζοντας τις αξίες των ακινήτων, τα επίπεδα χρέους, τις ανακαινίσεις σπιτιών, ακόμη και ορισμένες προσωπικές πληροφορίες ενός ιδιοκτήτη σπιτιού.

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα περισσότερα στοιχεία ακινήτων είναι δημόσια, από αρχεία κτημάτων έως έγγραφα τίτλων, τιμή αγοράς, ακόμη και ενυπόθηκα δάνεια. Ωστόσο, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε δύσκολη διαδικασία προκειμένου να μεταβεί στα τοπικά γραφεία και να λάβει όλες τις πληροφορίες. Οχι πια. Οι αλγόριθμοι υπολογιστών μπορούν τώρα να εξετάσουν εκατομμύρια έγγραφα σε δευτερόλεπτα, συγκρίνοντας τις αξίες των ακινήτων, τα επίπεδα χρέους, τις ανακαινίσεις σπιτιών, ακόμη και ορισμένες προσωπικές πληροφορίες ενός ιδιοκτήτη σπιτιού.

Στο LoanSnap, έναν ενυπόθηκο δανειστή με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η AI χρησιμοποιείται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας υποθήκης, από την εύρεση του τέλειου τύπου δανείου για έναν δανειολήπτη έως την εύρεση του κατάλληλου επενδυτή για το δάνειο.

Πρώτα τοποθετούνται οι οικονομικές πληροφορίες του δανειολήπτη. Στη συνέχεια, το σύστημα «λαμβάνει όλες αυτές τις πληροφορίες, τις προβάλει στο μέλλον και εξετάζει χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες επιλογές», δήλωσε ο Karl Jacob, Διευθύνων Σύμβουλος της LoanSnap. «Πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους εξόφλησης του χρέους, διαφορετικές επιλογές δανείου και αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που η τεχνητή νοημοσύνη μετατράπηκε σε κάτι που βοηθά τους καταναλωτές έναντι βλάπτει τους καταναλωτές».

Και για τις αναχρηματοδοτήσεις, είπε: «Χτίζουμε ένα οικονομικό μοντέλο για κάποιον και του δείχνουμε ακριβώς πόσα χρήματα χάνουν σε μηνιαία και ετήσια βάση και, στη συνέχεια, τους δείχνουμε πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να διορθώσουν αυτό το ζήτημα και να εξοικονομήσουν χρήματα στο μέλλον. Και πάλι, σε δευτερόλεπτα ».

Ο Jacob παραδέχεται ότι σχεδόν κάθε εταιρεία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί AI από κάποια άποψη, αλλά είπε ότι δεν το εφαρμόζουν όλες στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

«Το ενενήντα πέντε τοις εκατό είναι ρητορική, σωστά; Είναι ένας δημοφιλής όρος. Οι άνθρωποι ασχολούνται με τέτοια πράγματα και λένε, ”Ω ναι, χρησιμοποιούμε επίσης AI.” Η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα μηχανές που σκέφτονται ή/και εξετάζουν δυνατότητες που δεν θα είχαν εξεταστεί πριν », πρόσθεσε.

Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους δανειολήπτες, αλλά φαίνεται επίσης σαν το ιερό δισκοπότηρο για μεσίτες που αναζητούν καταχωρήσεις στη σημερινή υπερ-ανταγωνιστική αγορά κατοικίας. Η προσφορά κατοικιών προς πώληση έχει φτάσει σε αρκετά χαμηλά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, όταν η ζήτηση των αγοραστών ξαφνικά απογειώθηκε.

Οι πράκτορες είναι απελπισμένοι να βρουν νέες καταχωρίσεις και η AI παρέχει μια νέα είσοδο.

«Ο παραδοσιακός πράκτορας χτυπούσε τις πόρτες πολλών σπιτιών. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη σας βοηθά να βρείτε τα σπίτια που είναι πιο πιθανό να πουληθούν τους επόμενους 12 μήνες, και το κάνει τριγωνοποιώντας όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το σπίτι, όπως πότε πωλήθηκε για τελευταία φορά το σπίτι, πόσο καιρό ο ιδιοκτήτης κατοικεί στο σπίτι, τι τιμές παίζουν στη συγκεκριμένη περιοχή », δήλωσε ο Joseph Sirosh, επικεφαλής τεχνολογίας στην μεσιτική εταιρεία Compass.

Η AI «τριγωνοποιεί όλες αυτές τις πληροφορίες για να προβλέψει ποιο σπίτι είναι πιθανό να έρθει προς πώληση, οπότε ο πράκτορας μπορεί τώρα να πλησιάσει αυτόν τον ιδιοκτήτη σπιτιού, να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα».

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάνει κάτι που η παραδοσιακή έρευνα δεν θα μπορούσε να επιτύχει, αλλά επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία, η οποία σε μια ταχέως κινούμενη και εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη