Σε μια προσπάθεια θα αμβλύνει τις ανησυχίες για ντόμινο επιπτώσεων σε παγκόσμια κλίμα από πιθανή χρεοκοπία του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «θα βγει από τη σκοτεινότερη στιγμή της» και θα υλοποιήσει τα έργα της όπως είχε δεσμευτεί.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό, ο πρόεδρός της Χούι Κα Γιουάν, ανέφερε επίσης ότι η Evergrande θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς αγοραστές ακινήτων, επενδυτές, εταίρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ η S&P Global Ratings σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν αναμένει ότι το Πεκίνο θα παράσχει οποιαδήποτε άμεση υποστήριξη στον όμιλο Evergrande.

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει μόνο εάν υπάρξει μια εκτεταμένη κρίση που θέσει συστημικούς κινδύνους για την οικονομία», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμα της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Η χρεοκοπία της Evergrande από μόνη της θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε η S&P.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά αρκετά ακόμη και το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μέχρι την Πέμπτη, μάλιστα, καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει ουσιαστικά η ώρα της κρίσης για την εταιρεία.

Μια κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και πολλά χρόνια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με βάση τις πωλήσεις.

Η προθεσμία αυτής της εβδομάδας για τις αποπληρωμές ομολόγων αποτελεί πολύ σημαντική καμπή καθώς θα φανεί εάν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων θα συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων ιδιωτών, αλλά και θεσμικών όπως είναι οι τράπεζες.

Ήδη οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας που μένει από ρευστό είναι τόσο μεγάλες, που ένα από τα ομόλογά της διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη κατά 30% από την ονομαστική του αξία, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή