Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ισολογισμό της κινεζικής Evergrande εξαπλώνεται στην αγορά ακινήτων και όχι μόνο, και αυτή είναι η ουσία. Οι αξιωματούχοι αφήνουν τον προβληματικό παίκτη στην αγορά real estate να παραπαίει στην άκρη της χρεωκοπίας, αλλά ελπίζει ότι οι φλόγες δεν θα αποτεφρώσουν την ευρύτερη οικονομία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Κανένας κλάδος δεν αψήφησε τόσο επιτυχώς τις εκκλήσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού κόμματος για οικονομική πειθαρχία όσο το real estate. Ο τομέας ωθεί περίπου το ένα τέταρτο της εγχώριας παραγωγής, και επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις εξαρτώνται από τις πωλήσεις γης για να χρηματοδοτούν τους προϋπολογισμούς τους, έχει υπερβολικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Την τελευταία φορά που το Πεκίνο προσπάθησε να μειώσει τις τιμές των ακινήτων, από το το 2013 έως το 2014, έπρεπε να υποχωρήσει καθώς συρρικνώθηκε και η οικονομική δραστηριότητα. Η αποτυχημένη προσπάθεια φάνηκε να ενθάρρυνε τους παίκτες στον κλάδο, οι οποίοι μόχλευσαν την αξία τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Το χρέος της Evergrande άγγιξε έξι φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά της το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Εξακολουθεί να χρωστά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, με 83,5 εκατομμύρια δολάρια είναι τόκοι που οφείλονται αυτήν την εβδομάδα. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ έπεσαν 17% τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει οι επενδύσεις να ρέουν σε βιομηχανικές αναβαθμίσεις και όχι σε πολυκατοικίες. Όσο όμως η ιδιοκτησία θεωρείται ότι δεν ενέχει ρίσκο, θα συνεχίσει να προσελκύει υπερβολικά κεφάλαια. Τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, δανείστηκαν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 ακόμη και όταν επιβραδύνθηκε η αύξηση του εισοδήματος, με τα περισσότερα από αυτά σε στεγαστικά δάνεια. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία είναι να δημιουργηθεί μια ελεγχόμενη καύση, όπως κάνουν οι δασολόγοι όταν βάζουν προγραμματισμένες πυρκαγιές για να καύσουν πλεονάζον πυρικό φορτίο και να διατηρήσουν τα υγιή δέντρα.

Τα πράγματα σίγουρα φλέγονται. Μια ανάλυση της Rhodium δείχνει ότι το 16% των υπεράκτιων ομολόγων δολαρίου που εκδόθηκαν από Κινέζους real estate developers αποδίδουν πάνω από 30%. Οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιριών είχαν αρχίσει να πέφτουν. ακόμη και πριν από την τελευταία πανωλεθρία, το Evergrande είχε ήδη μειωθεί κατά 85% φέτος. Οι αγοραστές συγκρατούνται. Οι όγκοι πωλήσεων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση τις πρώτες 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι μια ενδειξη πίεσης στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ισως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δραστηριότητα μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών κατέληξε σε μηνιαία συρρίκνωση.

Ο Σι μπορεί να είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για να τελειώνει με τον πόνο της διόρθωσης και να αποτρέψει την ολική καταστροφή σε μια δεκαετία από τώρα. Εάν ολιγωρήσει, ωστόσο, και κάνει πίσω στο όνομα της σταθερότητας, η προσπάθειά του να δημιουργεί κατοικίες «για να ζει κανείς και όχι για κερδοσκοπία» θα μπορούσε επίσης να αρπάξει φωτιά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Reuters Breakingviews