Οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν χρόνια να απασχολήσουν την παγκόσμια οικονομία. Και διατηρώντας μια κεκτημένη ταχύτητα -θα μπορούσε να πει κανείς- οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιμένουν να μιλούν για παροδικό πληθωρισμό, που ήρθε «για να φύγει».

Και για αυτό τον λόγο επιμένουν να διατηρούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, τα μηδενικά επιτόκια και τις έκτακτες μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κάτι δείχνει να αλλάζει τόσο στη φρασεολογία, όσο και στις αναλύσεις και τα στοιχεία που ανακοινώνονται…

Η Citirgoup αναφέρει ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η απότομη διόρθωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι πιθανή στα μέσα του 2022, η ακρίβεια στο καλάθι των νοικοκυριών θα παραμένει σε όλη τη διάρκεια του 2022 και ενδεχομένως ακόμη και το 2023.

Η αγαπημένη λέξη

Και όσο κι αν κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Αμερικανός Τζερόμ Πάουελ και η Ευρωπαία Κριστίν Λαγκάρντ, αγαπούν τη λέξη «παροδικός» σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο προβληματισμός δεν παύει να υπάρχει και να ενισχύεται.

Ήδη η Fed στις προβλέψεις της αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Ενώ μια μέρα αργότερα, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι εκφράζονται ανησυχίες από μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να πάνω από τον στόχο το επόμενο έτος.

Την ίδια ημέρα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωνε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, λίγο πάνω από το 4%, στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Πάουελ, η Λαγκάρντ αλλά και ο Βρετανός Άντριου Μπέιλι ίσως και να έχουν δίκιο ότι μέρος του άλματος του πληθωρισμού φέτος οφείλεται σε στρεβλώσεις που σχετίζονται με την Covid-19. Και πράγματι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται ακόμα κάποια βοήθεια.

Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο και όχι τόσο «παροδικό».

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να επιμένουν, οι τιμές των Βιομηχανικών commodities καταγράφουν ανοδικά ρεκόρ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και η νέα απειλή ακούει στο όνομα «κόστος ενέργειας».

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο αρκετοί Ευρωπαίοι Τραπεζίτες ετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες εκτιμήσεις της τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό των έκτακτων αγορών ομολόγων (ΡΕΡΡ) τον Μάρτιο

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να λάβει τις αποφάσεις της αναφορικά με το ΡΕΡΡ κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, την τήρηση αμετάβλητης νομισματικής πολιτικής ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις προβλέψεις στο κομμάτι της ανάπτυξης για το γ’ τρίμηνο του έτους.

Τα στελέχη της BOE ψήφισαν ομόφωνα να αφεθεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,1% ενώ επέλεξαν να τηρήσουν τον στόχο αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 875 δισ. λιρών (1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας διόρθωσε προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο, στο 2,1% από 2,9% που ήταν η πρόβλεψη του Αυγούστου. Η ανανεωμένη πρόβλεψη θα αφήσει το ΑΕΠ της χώρας για το γ’ τρίμηνο περίπου 2,5% κάτω από τα επίπεδα της προ-Covid περιόδου.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η BOE προειδοποίησε ότι οι τιμές για τους καταναλωτές θα ανέβουν «ελαφρά πάνω» από το 4% φέτος, διπλασιάζοντας το επίπεδο του στόχου, λόγω του βαθύτερου σοκ από τις τιμές της ενέργειας.

Το σήμα από την Fed

Σήμα για έναρξη του tapering σύντομα, πιθανότατα πριν τα τέλη της χρονιάς, έστειλε και πάλι κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτη, η Federal Reserve

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του συμβουλίου, ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, πολλά μέλη της FOMC θεωρούν πλέον πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού, ώστε ουσιαστικά να επιτρέπει την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων.

Σε κάθε περίπτωση ούτε από το σημερινό ανακοινωθέν προκύπτει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το tapering και με τι ρυθμό θα δρομολογηθεί η απομείωση του.

Παράλληλα, αν και τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, τα μισά από τα στελέχη της FOMC τοποθετούν πλέον την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων το 2022, από το 2023 που ήταν η εκτίμηση στο συμβούλιο του Ιουνίου.

Παρόλα αυτά ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης παρέμεινε πιστός στη μετριοπαθή τακτική του. Και προειδοποίησε πως αν οι συνθήκες στην αγορά και στο μέτωπο του πληθωρισμού το απαιτήσουν, η Fed θα αντιδράσει. Αν και ο ίδιος επανέλαβε την άποψη του, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν μεν ακόμη, αλλά κατόπιν θα αρχίσουν να καταλαγιάζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία