Πριν «κάτσει» καλά-καλά η… σκόνη από το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed, άρχισαν και πάλι οι δηλώσεις στελεχών της για το επίμαχο ζήτημα του tapering. Αυτή τη φορά στο επίμαχο θέμα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Λορέτα Μέστερ, η οποία τάχθηκε υπέρ της έναρξης της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το Νοέμβριο.

«Στηρίζω την έναρξη της μείωσης (αγοράς ομολόγων) από το Νοέμβριο και την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στο πρώτο μισό της ερχόμενης χρονιάς» δήλωσε η κυρία Μέστερ, σε διαδικτυακή διάσκεψη, επισημαίνοντας πως πληρούνται πλέον τα κριτήρια στην αμερικανική οικονομία που επιζητά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (ήτοι πληθωρισμό και απασχόληση).

Βέβαια, η απασχόληση δεν έχει αναρρώσει ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα. Όμως, κατά την κυρία Μέστερ «όσο η ανάκαμψη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, οπότε εκτιμώ πως και οι συνθήκες για την άνοδο των επιτοκίων θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς».

Με τη δήλωση αυτή, η κυρία Μέστερ ουσιαστικά αποκάλυψε στους επενδυτές και αναλυτές πως ήταν ένα από τα εννέα μέλη της FOMC (από τα συνολικά 18) που προέβλεψε στο συμβούλιο πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Εξάλλου και σε σχέση με τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της Cleveland Fed ξεκαθάρισε πως αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί στα επίπεδα που περιμένει η Fed, τότε η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση. Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί σχηματισμού “φούσκας” στην αγορά ακινήτων ή και στη χρηματιστηριακή αγορά, αν και επεσήμανε πως η Τράπεζα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως η FOMC, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της, κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, όμως άνοιξε… παράθυρο για έναρξη της ανοδικής τροχιάς τους από το 2022, αντί του 2023. Την ίδια ώρα αν και κράτησε στάση αναμονής για το tapering, επανέλαβε πως η επιβράδυνση του προγράμματος επίκειται πριν τα τέλη της χρονιάς. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, υποστήριξε πως το tapering θα ξεκινήσει από το συμβούλιο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή