Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει τον περιορισμό της μηνιαίας αγοράς ομολόγων -ύψους σήμερα 120 δισ. δολαρίων- τον Νοέμβριο, αναφέρει ο διεθνής οίκος Moody’s, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν όχι τόσο από το επίπεδο του πληθωρισμού, όσο από τη εικόνα της απασχόλησης.

«Εφόσον η απασχόληση τον Σεπτέμβριο δεν αποδειχθεί καταστροφική, η Fed θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο» τονίζει η Moody’s υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση και μεσολάβηση μίας ακόμα συνεδρίασης πριν την εφαρμογή της απόφασης.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτίμησε ότι είναι πιθανό η Fed να ανακοινώσει αρχικά μείωση των αγορών κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως για οκτώ μήνες.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική για τις δραστηριότητες της Fed, θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου.

«Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι δύσκολες για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επηρεάζοντας τον χρόνο του tapering για την Fed», δήλωσε η Moody’s.

Και πρόσθεσε: «Στη Fed αρέσει στην ευελιξία, γι ‘αυτό και δεν δεσμεύτηκε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, επειδή γνώριζε τις δυνατότητες για μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης και μια δυσάρεστη μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους».

Η Moody’s πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα αναγκαστεί τελικά να κλείσει κάποιες δραστηριότητες της οικονομίας ή να κηρύξει παύση πληρωμών, αλλά προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι: «Είτε Ρεπουμπλικανοί, είτε Δημοκρατικοί είτε ανεξάρτητοι, οι νομοθέτες γνωρίζουν ότι η ψήφος κατά της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και θα είναι πολιτική αυτοκτονία» υπογραμμίζει αναφερόμενη στις προσπάθειες που γίνονται για να αυξηθεί το όριο χρέους στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί παύση πληρωμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή