Επικριτική εμφανίστηκε η Κυβερνήτης της Federal Reserve, Λάελ Μπρέναρντ, απέναντι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα επειδή –όπως επεσήμανε- βρίσκεται πολύ πίσω από έτερες κεντρικές τράπεζες στην αναγνώριση και υιοθέτηση του ρίσκου της κλιματικής αλλαγής στη στρατηγική της και στις εποπτικές της διαδικασίες.

Βέβαια, τα… βέλη της κυρίας Μπρέναρντ, η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος αντίπαλος του Τζερόμ Πάουελ στο δρόμο για την επανεκλογή του στο τιμόνι της Fed, πιθανότατα δεν επέλεξαν τον συγκεκριμένο στόχο τυχαία. Το… χλιαρό πράσινο αποτύπωμα του κυρίου Πάουελ θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα του, καθώς οργανώσεις και ακτιβιστές απαιτούσαν από τη Fed να έχει προ πολλού ανοίξει το δρόμο υιοθετώντας κριτήρια περιβαλλοντολογικού ρίσκου και πιέζοντας και τις εμπορικές τράπεζες να γυρίσουν την πλάτη στη στήριξη ρυπογόνων project.

Όσοι εναντιώνονται στην επιλογή του κ.Πάουελ για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Fed θέλουν μια πιο μετριοπαθή φωνή με φιλικότερη στάση προς θέματα περιβάλλοντος, ανισοτήτων κλπ. Ένα προφίλ, δηλαδή, στο οποίο ταιριάζει η κυρία Μπρέναρντ.

«Πολλές από τις μεγάλες μας τράπεζες που δραστηριοποιούνται διεθνώς βρίσκονται ήδη υπό αυστηρή επόπτευση σε άλλες χώρες ώστε να μετρούν, να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται κλιματικά κριτήρια χρηματοπιστωτικού ρίσκου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω και χρειάζεται να καλύψουμε το χαμένο έδαφος…» σχολίασε μεταξύ άλλων η κυρία Μπρέναρντ, μιλώντας στη οικονομική διάσκεψη. «Η φύση της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοια που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά ρίσκα με ξαφνικές αλλαγές στις τιμές των assets και να επηρεάσει γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα» επεσήμανε.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις, υποστήριξαν πως η κυβερνήτης της Fed ουσιαστικά φώτισε την ατζέντα και τις προτεραιότητες που θα επέλεγε, αν αναλάμβανε την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ή έστω κατάφερνε να προαχθεί σε αντιπρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου.

Η θητεία του κ. Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, λήγει στις αρχές του 2022 και μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για το αν θα τον κρατήσει στον πόστο ή θα επιλέξει ένα νέο πρόσωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή