«Tην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και την αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες ο τομέας του τουρισμού αγγίζει σχεδόν κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών μας, επιτρέποντας στους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω να επωφεληθούν από την τοπική και άμεση ανάπτυξη.

«Ο τουρισμός συνεχίζει να υποφέρει λόγω της πανδημίας COVID-19: τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95 % σε μέρη του κόσμου και οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ τέλος 2021. Αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης σοβαρά πολλούς σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τα αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30 % της οικονομικής δραστηριότητας.

«Με πολλά εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα σε κίνδυνο, είναι καιρός να επανεξετάσουμε, να μεταμορφώσουμε και να ξεκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό» τονίζει και καταλήγει λέγοντας: Με τις σωστές εγγυήσεις, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. (…) Αυτό σημαίνει στοχευμένη δράση και επένδυση για στροφή προς τον πράσινο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και της φιλοξενίας, προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Και σημαίνει να δώσουμε σε όλους τον λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια περιεκτική, αειφόρο ανάπτυξη, να εκπληρώσουμε την υπόσχεση των ΣΒΑ και να μετατρέψουμε τον τουρισμό για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως κινητήρια δύναμη ευημερίας, φορέα ένταξης, μέσου προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας και πράκτορα πολιτισμικής κατανόησης μεταξύ των λαών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός