Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι αποτύπωσαν τις ανησυχίες τόσο για την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων όσο και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν κέρδη 1,2%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,50% στις 7.028 μονάδες, ο DAX έχασε 2,09% στις 15.248 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,17% στις 6.506 μονάδες.

Οι αγορές έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο βρίσκονται στα ύψη. Οι ανατιμήσεις στη μια μορφή ενέργειας τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις και στην άλλη, καθώς η ζήτηση στην μετά-Covid-19 εποχή είναι μεγάλη. Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, από 52 δολάρια στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προεκτάσεις των γερμανικών εκλογών. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων με 25,7% με μικρή διαφορά, με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση να κερδίζουν το 24,1% των ψήφων.

Οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των κύριων κομμάτων και δύο μικρότερων ομολόγων τους, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι πιθανό να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες. Το SPD είχε απορρίψει προηγουμένως την επιλογή σχηματισμού ενός άλλου «μεγάλου συνασπισμού» με το CDU/CSU.

Στα μάκρο της ημέρας, το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο στη Γερμανία ενισχύθηκε απροσδόκητα, σύμφωνα με τον δείκτη του ινστιτούτου GfK. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 0,3 μονάδες, από -1,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για -1,6 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders