BIS – Διασυνοριακές συναλλαγές σε δευτερόλεπτα με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που είναι σε εξέλιξη, έδειξε ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μειωμένο κόστος

BIS – Διασυνοριακές συναλλαγές σε δευτερόλεπτα με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Σημαντική μείωση του κόστους αλλά και του χρόνου που απαιτείται στις διασυνοριακές συναλλαγές  προέκυψε από το πιλοτικό σχέδιο χρήσης ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (Central Bank Digital Currencies  CBDC) και της τεχνολογίας blockchain, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το πιλοτικό σχέδιο είναι μέρος των προσπαθειών μας να σχεδιάσουμε την τεχνολογία CBDC. Το έργο περιλαμβάνει πειραματισμό με χρήση και δοκιμές αλλά και ισορροπία με την ανάλυση της διακυβέρνησης των πολιτικών και νομικών θεμάτων με έμφαση στη διασυνοριακή χρήση» εξηγεί, ο Μπενουά Κερ, επικεφαλής του BIS Innovation Hub. 

Το πιλοτικό έργο (mBridge) είναι μια συνεργασία μεταξύ του BIS Innovation Hub Hong Kong Center, της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, της Τράπεζας της Ταϊλάνδης,  του Ινστιτούτου Ψηφιακού Νομίσματος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η πρωτότυπη πλατφόρμα mCBDC μπόρεσε να ολοκληρώσει τις διεθνείς μεταφορές και συναλλαγματικές πράξεις σε δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τις αρκετές ημέρες που απαιτούνται συνήθως για να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε συναλλαγή χρησιμοποιώντας το υπάρχον δίκτυο εμπορικών τραπεζών. Το κόστος λειτουργιών για τους χρήστες μπορεί επίσης να μειωθεί έως το ήμισυ, σύμφωνα με την έκθεση του έργου που.

Πώς ταξιδεύει το χρήμα στον κόσμο 

Οι πληρωμές, οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα και άλλες πράξεις συνήθως «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο μέσα από τα δίκτυα μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, τα οποία χρησιμεύουν ως «γέφυρες» μεταξύ δικαιοδοσιών, ενός συστήματος γνωστού ως ανταποκριτική τραπεζική (correspondent banking). Ενώ υπηρετούν έναν κρίσιμο οικονομικό ρόλο, αυτά τα δίκτυα και οι ρυθμίσεις μπορεί να είναι πολύπλοκα, μερικές φορές κατακερματισμένα και να περιλαμβάνουν λειτουργικές αναποτελεσματικότητες. Για παράδειγμα, οι τράπεζες εργάζονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, με την επιφύλαξη των ωρών λειτουργίας των εθνικών συστημάτων πληρωμών. Επίσης, οι νομικά απαιτούμενες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροδιαφυγής ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας επαναλαμβάνονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του δικτύου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Ετήσια Οικονομική Έκθεση της BIS, τα mCBDC, τα οποία ενώνουν τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα σε κοινές διαλειτουργικές πλατφόρμες, προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τη βελτίωση των περιορισμών των σημερινών συστημάτων. Παρέχουν στις κεντρικές τράπεζες ένα «καθαρό σχέδιο», χωρίς επιβάρυνση από παλαιότερες ρυθμίσεις ή τεχνολογίες.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο