Μικρή επιβράδυνση κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο του έτους οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) παγκοσμίως, μετά τον φρενήρη ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αριθμός των καταχωρίσεων τους πρώτους εννέα μήνες του έτους είναι ακόμα ο υψηλότερος από τη φούσκα του dotcom το 2000.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters oι δημόσιες εγγραφές κατά το τρίτο τρίμηνο συγκέντρωσαν σχεδόν 94,6 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, μειωμένες κατά 26,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της «θερινής ραστώνης» αλλά και των περιορισμών που επέβαλαν οι αμερικανικές σε κινεζικές εταιρείες.

Στο εννεάμηνο περισσότερες από 2.000 δημόσιες εγγραφές έχουν συγκεντρώσει συνολικά 421 δισεκατομμύρια δολάρια, νέο υψηλό ρεκόρ και ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκεντρώθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει IPO 486 εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) που δημοσιοποιήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, συγκεντρώνοντας συνολικά 127,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μεγαλύτερη IPO μέχρι στιγμής φέτος είναι η προσφορά της Tencent που υποστηρίζεται από την κινεζική εταιρεία διαδικτυακών βίντεο Kuaishou Technology Co Ltd ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, ζήτησε «παύση» των αμερικανικών IPO των κινεζικών εταιρειών και περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις υπεράκτιες δομές τους στην Κίνα και τους κανονιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι κινεζικές IPOs στις Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν. Τους πρώτους επτά μήνες του 2020, οι κινεζικές IPOs έφτασαν τα ρεκόρ των 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές