Η νέα ρυθμιστική αρχή της κυβερνοασφάλειας στην Κίνα έχει επισημάνει διάφορους κινδύνους στα ενημερωτικά της δελτία. Μετά το σφυροκόπημα της εφαρμογής συνεπιβατισμού Didi, λίγες μέρες μόνο μετά τη συγκέντρωση 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση ερευνά την China Full Truck Alliance (γνωστή ως Manbang) και τη διαδικτυακή πλατφόρμα προσλήψεων Kanzhun Ltd (γνωστή ως Boss Zhipin) εισηγμένες και οι δύο στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο.

Η λήψη μέτρων κατά της πλατφόρμας Didi, έγινε σε λάθος χρονική στιγμή, αποτελεί, όμως, μία συνηθισμένη μέθοδο. Οι επενδυτές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις εταιρείες για τον επερχόμενο κίνδυνο ρυθμιστικών πράξεων. Οι προειδοποιήσεις αυτές περιλάμβαναν την επίθεση στη βιομηχανία πιστώσεων peer-to-peer το 2019, η οποία συνέβη λίγο μετά τις εμπορικές συναλλαγές ορισμένων δανειστών και, πιο πρόσφατα, τον ιδιωτικό τομέα διδασκαλίας. Όπως και να έχει, καταστράφηκαν δισεκατομμύρια στη δευτερογενή αγοραία αξία.

Τώρα υπάρχουν δύο νέες προκλήσεις: η άνοδος μιας ρυθμιστικής αρχής κυβερνοασφάλειας που θέλει να αποδείξει την επιρροή της και με ποιον τρόπο θα μπορούσε το Πεκίνο να αποθαρρύνει  τις εγχώριες εταιρείες να εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, το Reuters ανέφερε ότι το Waterdrop, που υποστηρίζεται από την Tencent, αντιμετώπισε ώθηση από τις ασφαλιστικές ρυθμιστικές αρχές, αλλά ούτως ή άλλως – δεν έχει προβεί σε καλές διαπραγματεύσεις από τότε. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι ασκούν παρόμοια πίεση για να απορρίψουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την εφαρμογή podcast Ximalaya. Από τις 25 κινεζικές εταιρείες που εισήχθησαν στη Νέα Υόρκη φέτος, οι 17 έχουν μικρότερη αξία από την ονομαστική τους, με μέση αρνητική απόδοση 22% ανά ανάλυση Breakingviews, βάσει δεδομένων Refinitiv. Ο δείκτης MSCI China Information Technology έκλεισε με 8% φέτος.

Οι δικηγόροι ετοιμάζουν ομαδικές αγωγές για τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές της Didi. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους μετόχους. Η λήψη δραστικών μέτρων από το Πεκίνιο για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alibaba και η Ant ήταν μυστική και με ξεκάθαρους στόχους, όπως η μείωση της μονοπωλιακής συμπεριφοράς, του οικονομικού κινδύνου και της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων. Η Didi, στο ενημερωτικό της δελτίο, επισήμανε ως κίνδυνο τον νόμο περί ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο.

Υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι ρυθμιστικών αρχών. Εκτός από τη λήψη αυστηρών μέτρων από την Κίνα, η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει νομοθεσία για την κατάργηση κινεζικών εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με την εποπτεία νόμιμων ελεγκτών έως το 2024. Εάν το Πεκίνο κόβει την όρεξη της Wall Street για τις Κινεζικές Αρχικές Δημόσιες Προσφορές, κάνει, παράλληλα, τη χάρη και στους επενδυτές.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners