Project Syndicate

H πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να σταματήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης Doing Business είναι μια κατανοητή αρχική αντίδραση στις αποκαλύψεις χειραγώγησης δεδομένων υπέρ ορισμένων χωρών. Αλλά η Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διακοπή για να αναπτύξει μια καλύτερη έκθεση, αντί να την τερματίσει οριστικά.

Εχω μια μακρά και περίπλοκη σχέση με την έκθεση DB. Οταν ήμουν ο κύριος οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, βρήκα τα δεδομένα της DB χρήσιμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τους μικρούς παίκτες. Εκείνη την εποχή, δεν είχα ιδέα ότι κάποια μέρα θα ήμουν υπεύθυνος του τμήματος που θα έφτιαχνε την έκθεση. Εβλεπα ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν η διαφάνεια και η ακεραιότητα της άσκησης.

Πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα, βελτιωμένη DB; Για αρχή, η τράπεζα θα πρέπει να στραφεί στη συλλογή de facto δεδομένων. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της κατάταξης του DB βασίζεται στους de jure νόμους των χωρών – τους κανόνες και τους κανονισμούς στα βιβλία – και όχι σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Δεύτερον, η DB δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος έναν δείκτη σχετικά με τους εργατικούς νόμους και τους κανονισμούς (είχε κάποτε, αλλά απορρίφθηκε). Αυτή είναι μια ατυχής παράλειψη, την οποία μια ανανεωμένη έκθεση DB πρέπει να επανορθώσει. Τέλος, η επίτευξη μιας υψηλής κατάταξης δεν πρέπει να είναι ένας καθολικός στόχος, επειδή η υγεία της οικονομίας μιας χώρας εξαρτάται επίσης από τη δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά μόλις ξεκινήσει ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι δύσκολο να πείσουμε τις χώρες ότι άλλα πράγματα έχουν σημασία εκτός από τις επιχειρήσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τώρα την ευκαιρία να τα διορθώσει αυτά δημιουργώντας ένα συμπλήρωμα στην έκθεση της DB που κατατάσσει τις χώρες με την έννοια της δικαιοσύνης. Το συμπλήρωμα θα αξιολογούσε πόσο δίκαιοι είναι οι νόμοι και οι κανονισμοί μιας χώρας. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει ως μια μικρή άσκηση, με μια κατάταξη δικαιοσύνης να δημοσιεύεται παράλληλα με την κατάταξη DB. Μια τέτοια πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει ενδιαφέρον μεταξύ των ερευνητών για τη διερεύνηση των συνδέσεων μεταξύ του να είσαι καλός για τις επιχειρήσεις και του να είσαι δίκαιος. Το πιο σημαντικό, θα δημιουργήσει κίνητρα για τις χώρες να διαπρέψουν και στους δύο τομείς. Επίσης θα προσφέρει στην Παγκόσμια Τράπεζα μια ευκαιρία να αποκαταστήσει τη φήμη της για την παραγωγή χρήσιμων και αμερόληπτων βαθμολογιών.

Ο Kaushik Basu είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University και συνεργάτης του Brookings Institution

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts