«Υστερία και κάποια σύγχυση» επικρατεί στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, λόγω της διαδικασίας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και των χαμηλών επενδύσεων των βιομηχανιών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό βρήκε να σχολιάσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, λύνοντας (επιτέλους) τη σιωπή του για την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες και για την οποία η ίδια η Ρωσία έχει στοχοποιηθεί από παράγοντες της αγοράς.

Βεβαίως, ο Ρώσος πρόεδρος απαξίωσε να σχολιάσει τις καταγγελίες που θέλουν τη Μόσχα και την Gazprom να προκαλούν τεχνητή κρίση για να ανεβάσουν τις τιμές και να πιέσουν τη Γερμανία να σπεύσει να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, που έχει ολοκληρωθεί, αλλά περιμένει το πράσινο φως του Βερολίνου. Κατά τον ίδιο, η (αποκλειστική) ευθύνη βρίσκεται στο ράλι της πράσινης μετάβασης, που ο ίδιος επεσήμανε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί με ομαλό τρόπο και δίχως ουσιαστικά να εγκαταλείπεται η «βιώσιμη ανάπτυξη» του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του φυσικού αέριου.

Σημειωτέον πως δημοσιεύματα θέλουν τους Ρώσους να έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν τα πρώτο τμήμα του αμφιλεγόμενου αγωγού, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα δοκιμές αυξημένης παράδοσης φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη και να επιβεβαιώσουν την πρόθεση τους να… βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλείψεων. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει πυροσβεστικά για τις αγορές που αντιλαμβάνονται πως το θέμα δεν θα λυθεί… έτσι, απλά!

Δεν πιάσαμε ακόμη ταβάνι! 

Πραγματικά, το ράλι των τιμών συνεχίστηκε και σήμερα… απτόητο. Οι τιμές spot του LNG στη Βόρειο Ασία «έπιασαν» νέο ιστορικό ρεκόρ στα 39,67 δολάρια/εκατ.btu, στη Βρετανία τα futures του φυσικού αερίου ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά τις 300 πένες ανά θερμική μονάδα, στις 305,94 πένες σημειώνοντας αύξηση κατά 24%(!), ενώ οι τιμές των ολλανδικών futures φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα κατά 26% αγγίζοντας νέο υψηλό στα 121,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη Γερμανία, οι τιμές ρεύματος «έπιασαν» νέο υψηλό στα 161,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο άνθρακας βορειοδυτικής Ευρώπης, παράδοσης Νοεμβρίου, σημείωσε νέο άλμα στο ποσό ρεκόρ των 280 δολαρίων ανά τόνο.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος βρίσκονται αντιμέτωπες με την “τέλεια καταιγίδα”» σχολίασε σε ανάλυση της η Barclays Plc, εκτιμώντας πως η ανησυχία για τα αποθέματα φυσικού αερίου κυρίως στη Γερμανία, εν όψει της χειμερινής περιόδου θα συνεχίσει να αυξάνεται, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την ανοδική πορεία των τιμών. Ειδικά δε, αν οι καιρικές συνθήκες φέρουν την έναρξη του χειμώνα πιο νωρίς.

«Εάν έχουμε μια παγωμένη έναρξη του χειμώνα που θα μειώσει τα αποθέματα, τότε πολύ απλά δεν θα μείνει φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες, στην καρδιά του χειμώνα» επεσήμανε σε σημερινές της δηλώσεις η CEO της βρετανικής ενεργειακής πλατφόρμας Limejump, Κάθριν Νιούμαν.

Χαμηλά αποθέματα, χαμηλός ανεφοδιασμός 

Θυμίζουμε πως τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τους εδώ και μια δεκαετία, καθώς η εγχώρια παραγωγή βρίσκεται πολύ κάτω από τα επίπεδα ζήτησης, ενώ οι προμήθειες από το εξωτερικό και δη, από την Ρωσία δεν έχουν αυξηθεί. Η ρωσική Gazprom υποστηρίζει ότι καλύπτει όλα τα συμβόλαια που έχει, αλλά δεν έχει αποδεχτεί να ανοίξει περαιτέρω τις στρόφιγγες με το επιχείρημα πως οφείλει να αναπληρώσει τα εγχώρια ρωσικά αποθέματα που είναι επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών του περσινού χειμώνα.

Την ίδια ώρα η εγχώρια παραγωγή στην Ευρώπη έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο, εγκλωβισμένη από τα προβλήματα που προκαλούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα ανεφοδιασμού. Για παράδειγμα η γερμανική ενεργειακή Steag AG αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναστολή της παραγωγής στη μονάδα παραγωγής άνθρακα στο Μπεργκάμεν, καθώς πολύ απλά δεν έχει επάρκεια σε καύσιμα για να την λειτουργήσει. Ένα πρόβλημα που δηλώνει ολοένα μεγαλύτερος αριθμός κι άλλων μονάδων στην Ευρώπη.

Κερασάκι στην τούρτα και η εργασιακή κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του γαλλικού κολοσσού της Electricite de France SA, με την κόντρα ανάμεσα στα συνδικάτα και τη διοίκηση να έχουν ήδη πυροδοτήσει την πρώτη 24ωρη απεργία που από χθες κράτησε «παγωμένη την παραγωγή στην πυρηνική και υδροηλεκτρική της μονάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή