Τα αειφόρα επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να υποστηρίξουν μια επιτυχημένη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, αναφέρουν σε άρθρο τους οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Fabio Natalucci , Felix Suntheim και Jérôme Vandenbussche.

Τονίζουν, ότι η μετάβαση στις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απαιτεί πρωτοφανή αλλαγή από εταιρείες και κυβερνήσεις, καθώς και πρόσθετες επενδύσεις έως και 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ισχυρές δημοσιονομικές πολιτικές, συμπληρωμένες από ένα ευρύ φάσμα ρυθμιστικών και χρηματοδοτικών πολιτικών, θα είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης, τονίζουν και προσθέτουν ότι η βιομηχανία επενδυτικών κεφαλαίων αξίας 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, ειδικά τα κεφάλαια με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο χρηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και συμβάλλοντας στην αποφυγή ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι καθαρές ροές σε αειφόρα κεφάλαια αυξήθηκαν σημαντικά το 2020

Τα αειφόρα κεφάλαια διαφέρουν από τα συμβατικά κεφάλαια επειδή έχουν στόχο βιωσιμότητας ενώ επιδιώκουν επίσης οικονομικές αποδόσεις. Μέσα σε αυτήν την ευρεία κατηγορία κεφαλαίων, ορισμένα κεφάλαια εστιάζονται περισσότερο στο περιβάλλον και μια άλλη υποκατηγορία αφορά συγκεκριμένα τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Κλιματική διαχείριση και σταθερή χρηματοδότηση

Προσθέτουν επίσης, ότι ο θετικός ρόλος των κεφαλαίων προέρχεται άμεσα από την ικανότητά τους να επηρεάζουν τον εταιρικό τομέα. Για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος, ακτιβιστές επενδυτές κατάφεραν να κερδίσουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil ως μέρος της προσπάθειάς τους να αλλάξουν τη στρατηγική της για το κλίμα.

Η τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δείχνει πώς τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ενισχύσει την απόκτηση ψήφου σε εταιρείες αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Τα συμβατικά επενδυτικά ταμεία ψήφισαν υπέρ σχεδόν του 50 τοις εκατό των ψηφισμάτων των μετόχων που σχετίζονται με το κλίμα το 2020, από περίπου 20 τοις εκατό το 2015. Τα κεφάλαια με επίκεντρο τη βιωσιμότητα είχαν ακόμη ισχυρότερο ιστορικό, ψηφίζοντας υπέρ περίπου 60 τοις εκατό αυτών των ψηφισμάτων, και ακόμη και κοντά στο 70 % στην περίπτωση κεφαλαίων με θέμα το περιβάλλον.

Επιπλέον, η αυξανόμενη δημοτικότητα της επένδυσης σε αειφόρα κεφάλαια σημαίνει περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα σε επιχειρήσεις με υψηλή αξιολόγηση βιωσιμότητας, ενισχύοντας τα ομόλογα και τις εκδόσεις μετοχών των επιχειρήσεων.

Ακόμα πολύ μικρό

Ωστόσο, παρόλο που η βιωσιμότητα γίνεται συνηθισμένη στις επενδυτικές στρατηγικές, τα αειφόρα επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του κόσμου των επενδυτικών ταμείων. Στο τέλος του 2020, τα κεφάλαια με σήμα βιωσιμότητας ανήλθαν περίπου στα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 7 τοις εκατό του συνολικού τομέα επενδυτικών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια με συγκεκριμένη εστίαση στο κλίμα αντιπροσώπευαν μόλις 130 δισ. δολάρια από το σύνολο αυτό.

Ωστόσο, η τάση ανοδική. Οι καθαρές ροές σε αειφόρα κεφάλαια αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 και τα κεφάλαια με θέμα το κλίμα αυξήθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα με ρυθμό 48%.

Ενίσχυση αειφόρων και κλιματικών κονδυλίων

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να βοηθήσουν τον τομέα των αειφόρων επενδυτικών ταμείων να έχει μεγαλύτερη επιρροή;

Οι αναλυτές του ΔΝΤ είναι συγκεκριμένοι:

Πρώτον, να ενισχύσουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική πληροφοριών για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα, γνωστοποιήσεις και ταξινομήσεις βιώσιμων χρηματοοικονομικών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα επενδυτικά ταμεία.

Για το σκοπό αυτό, το ΔΝΤ, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ, στοχεύουν στην ανάπτυξη αρχών για τέτοια συστήματα ταξινόμησης για την εναρμόνιση των υφιστάμενων προσεγγίσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης βιώσιμων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ρυθμιστική εποπτεία για να αποτραπεί το «πράσινο πλύσιμο», δηλαδή να διασφαλιστεί ότι οι ετικέτες αντιπροσωπεύουν δίκαια τους επενδυτικούς στόχους των κεφαλαίων. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την εμπιστοσύνη της αγοράς και ενισχύει περαιτέρω τις ροές προς βιώσιμα κεφάλαια.

Τρίτον, όταν αυτά τα στοιχεία είναι στη θέση τους, τα εργαλεία για τη διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς κεφάλαια που ενισχύουν τη μετάβαση γίνονται σημαντικά. Για παράδειγμα, η αυξημένη επιλεξιμότητα κονδυλίων με θέμα το κλίμα για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε αποταμιευτικά προϊόντα (όπως συνταξιοδοτικά προγράμματα ή προϊόντα ασφάλισης ζωής) θα μπορούσε να συμβάλει στη συμπλήρωση άλλων μέτρων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, όπως οι φόροι άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης