
Την Άρτα επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να εγκαινιάσει τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας, καθώς και την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της πόλης.
Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, στα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, το λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας –η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για το βουλευτήριο της αρχαίας πόλης– και τον ιερό ναό Αγίας Θεοδώρας, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρτας, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας (Χρ.Τσιρογιάννη, Ροζ. Βαβέτση, Χρ.Χασιάκου, Περ. Μίγδου, Νικ. Καλαντζή), παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, και του αντιπεριαφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν την περιοχή.
Στην σύσκεψη η υπουργός έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο οικόπεδο του υφιστάμενου μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλους χώρους για την έκθεση των πολύτιμων βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής.
Ζήτησε από το δήμαρχο Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη, να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξεταστούν οι ισχύοντες όρουι δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών.
Στο χαιρετισμό της στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Δυτική Νεκρόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του παρελθόντος της πόλης, αλλά και τόπο προβολής του ιστορικού και του μνημειακού της αποθέματος. Συνειδητοποιώντας το παρελθόν μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Θεωρώ ότι είναι ευλογία που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να αποδώσουμε στην πόλη, αυτό που της ανήκει. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο εντεταλμένος από την Πολιτεία φορέας να προστατεύει, να αναδεικνύει, να αξιοποιεί –μην φοβόμαστε τις λέξεις– την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά τελικά οι φορείς του Πολιτισμού είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου παρευρέθησαν ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων Πανέτας, Λιόντος και Χαρακλιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Γιάννης Γκολομάζος, και άλλοι φορείς.
Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, όπου εκτελείται το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών από το ΥΠΠΟΑ.
Για την ολοκλήρωσή του θα συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επισκέφθηκε επίσης τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, για την οποία εκπονούνται οι μελέτες αποκατάστασης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συζητήθηκαν επιτόπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό αυτό μνημείο και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε το έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Στη συνέχεια, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το κτίριο του ιστορικού δημαρχείου, στο υπόγειο του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαία κατάλοιπα.
Η υπουργός ζήτησε από το δήμαρχο να καταθέσει τροποποιημένη μελέτη της αποκατάστασης, προκειμένου να εισαχθεί το θέμα το συντομότερο στο ΚΑΣ.
Η υπουργός έκανε αυτοψία και στο λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και εκτελείται έργο προϋπολογισμού 832.137 ευρώ.
Σημείωσε ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, δεν πρόκειται περί θεάτρου, αλλά περί βουλευτηρίου. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο εύρημα, καθώς δεν συναντάμε συχνά τέτοιου είδους μνημεία. Ο χώρος χρειάζεται ανάσες, τις οποίες θα δώσουν, αφού απαλλοτριωθούν, διπλανά κτίρια και κτίσματα. Δόθηκαν οδηγίες στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, να ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο προς υποβολή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».
Ακολούθησε επίσκεψη στον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας, όπου ο Δήμος Αρταίων πραγματοποιεί ανάπλαση της πλατείας.
Εγκαίνια της έκθεσης «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της Άρτας.
Στο χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη τόνισε τα εξής:
«Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρισκόμαστε σήμερα στο κάστρο, έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη της Άρτας, που στο τέλος του 2023 είμαι σίγουρη ότι θα έχει διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Τόσο το έργο της Εφορείας όσο και το έργο της αποκατάστασης του παλιού ΞΕΝΙΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι κρίμα που το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί τόσα χρόνια. Τώρα θα αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες της Άρτας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Στην έκθεση παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό.
Περιγράφονται οι επικρατούσες, πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σκιαγραφούνται σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.